Budi dio naše mreže
Izbornik

Remete: Otvaranje hodočasničke godine i nastavak obnove Svetišta

Zagreb (IKA)

U zagrebačkom Svetištu Majke Božje Remetske je na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja otvorena nova hodočasnička godina, a središnju euharistiju predslavio je dekan Remetskog dekanata fra Branko Lipša, OFM Cap.

Na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno započinje hodočasnička godina u marijanskim svetištima pa tako i u remetskom svetištu koje se obnavlja nakon što je u potresima 2020. teško oštećeno. Stoga se sakramenti slave na bogoslužnom prostoru pored crkve.

Fra Branko je u homiliji poželio da po kršćanima Božja ljubav uđe u svijet. Osvrnuvši se na naviješteno Evanđelje, rekao je da se u toj slici može promatrati čitav svijet, svi ljudski odnosi istine i laži.

„Istina uvijek čovjeka uzdigne, istina uvijek čovjeka oplemeni“ jer je po njoj bliži Bogu, jer mu je po njoj sličan“, rekao je, dodavši da ga s druge strane laž potamnjuje.

„Zato bi Uskrs trebao biti dan pomirenja“, ustvrdio je. „Nema Uskrsa, nema novoga života bez oprosta“, naglasio je propovjednik.

Obnova samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije

Na kraju mise remetski župnik o. Antonio Mario Ćirko, OCD, upoznao je okupljene s tijekom obnove nakon potresa.

Rekao je da se tijekom radova stalno otkrivaju novi arheološki nalazi, a istraživanja se posebno provode u sakristiji te ispovjedaonici koja se nalazila u hodniku uz crkvu. Nova otkrića pojavila su se i oko samostana gdje su pronađeni ostatci starih zidova. Arheolozi smatraju da su između ostaloga pronašli ostatke Korvinove kule.

Od predstojećih radova, o. Čirko najavio je popločavanje bogoslužnog prostora i oko njega koje će početi 1. lipnja, da bi tako starijim i osobama s invaliditetom te roditeljima s dječjim kolicima bio omogućen nesmetan pristup, što trenutno otežava šljunčana podloga.