Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Misa zadušnica za poginule i stradale u Hrvatskoj i BiH

Rijeka (IKA)

U Župi sv. Nikole Tavelića u Rijeci u subotu 2. siječnja služena je misa zadušnica za poginule od potresa u Banovini u Hrvatskoj i za smrtno stradale mlade ljude u tragediji koja se dogodila kod Posušja u BiH.

Misu je predvodio župnik fra Tomislav Šanko.

U propovijedi je između ostaloga pozvao na molitvu da nam Bog prosvijetli oči srca za milost i nadu i u ovakvim teškim situacijama koje su nas snašle. Bog nam daruje milost besplatno, ali je potrebna naša suradnja – potrebno je moliti za milost i imati otvoreno srce da ju se primi. Mudrost, a možemo je nazvati i Milost, dolazi kod ljudi koji se priznaju da su učenici i koji priznaju svoju nedostatnost i malenost, rekao je fra Tomislav.

Mudrost i Milost žele se utjeloviti tamo gdje mi jesmo, u konkretnu situaciju koju proživljavamo. Žele doći baš u našu slabost i to ne u neko apstraktno sutra, nego u stvarno – sada, poručio je propovjednik. Dodao je da radost nije tamo gdje je neki isforsirani ili hinjeni smijeh. Radost je posljedica življenja i davanja tamo gdje nas Bog želi. Budimo to što jesmo. Budimo u istini, potaknuo je fra Tomislav.

Osvrćući se na pročitana čitanja poručio je da se u čitanjima spominje izraz ‘milost na milost’. Na tom tragu, citirao je jednog starijeg subrata s kojim živi, fra Josipa, koji je primijetio da milost dolazi na milost kada surađujemo s Milošću. Tada će nam se dati još milosti! Zato Isus i kaže:  „Blago milosrdnima jer će zadobiti milosrđe“. Pa i onda kada je teško, kao u ovoj situaciji koju proživljavamo, kada nam se čini kao da nemamo vjere, dajmo ono što imamo; dajmo našu slabost, malenost… vjerujmo da Bog i iz tuge može učiniti nešto lijepo, poručio je fra Tomislav Šanko.