Budi dio naše mreže
Izbornik

Samobor: Počeo III. nacionalni kongres OFS-a i Frame

Samobor (IKA)

U Kući susreta Tabor u Samoboru počeo je u subotu 24. rujna III. nacionalni kongres Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frame).

Kongres traje do nedjelje 25. rujna, a okupio je predstavnike područnih vijeća i mjesnih bratstava iz cijele Hrvatske. Kroz dva dana više od 400 braće i sestara raspravljat će o tome kako produbiti i živjeti franjevački identitet u svojoj zajednici, ali i na razini cijele Hrvatske. Razmatrat će se teme od posebne važnosti za život Nacionalnog bratstva OFS-a i donositi, u vezi s tim temama, prikladne smjernice za život i djelovanje članova i mjesnih bratstava OFS-a.

Kongres je otvorila nacionalna predsjednica Franjevačkog svjetovnog reda Anđa Slunjski, a uvodne pozdrave uputila je i nacionalna predsjednica Frame Ana Matić. Uvodne pozdrave uputili su i predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata OFS-a fra Zvonimir Brusač te fra Ivica Janjić, predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata koji je potaknuo na susret u radosti i zajedništvu.

Uvodno predavanje o življenju franjevačkog identiteta održala je Ana Mlinarić iz Franjevačkog svjetovnog reda te je, naglašavajući važnost očuvanja identiteta, potaknula prisutne da se vrate na početke svoga hoda te preispitaju poznaju li Katekizam Katoličke Crkve. „Možemo li znati da polog svoje vjere možemo živjeti u OFS-u kao mala hodajuća svjetla u našim mikrosvjetovima gdje smo poslani“, upitala je.

Mlinarić je postavila pitanje koliko je moguće da Franjevački svjetovni red postane misionarski polet u današnjem svijetu, ali je i podsjetila na važnost pokore kao temeljnog obilježja franjevačkog identiteta. Svjesni smo da, osim one sakramentalne, postoje različiti oblici pokore. Jako je važno da se organiziramo i damo primjer drugima te se češće okupljamo na pokorničkim slavljima.

U drugom dijelu rada predavanje je održala Ana Fruk iz mjesnog bratstva Kaptol koja je naglasila važnost služenja, koje je temelj franjevačke duhovnosti, te podsjetila kako je brojne izazove imao i sv. Franjo. Istaknuvši da nitko nije pozvan zbog svoje sposobnosti, naglasila je da se Bog želi proslaviti kroz život svakoga čovjeka.

Susret je nastavljen radom u skupinama, izradom smjernica Kongresa, a središnje euharistijsko slavlje predslavit će u Taboru sutra, u nedjelju 25. rujna, u 12 sati krčki biskup fra Ivica Petanjak.