Budi dio naše mreže
Izbornik

Samostanski kapitul i duhovna obnova za franjevce u župi Vojnić

Vojnić (IKA)

U Župi sv. Ante Padovanskog u Vojniću u Sisačkoj biskupiji u ponedjeljak 8. studenoga, na blagdan bl. Ivana Duns Škota, svećenici franjevci Bosne Srebrene samostanskog područja Sv. Ilije Zagreb slavili su drugi ovogodišnji samostanski kapitul i održali duhovnu obnovu, na kojima su sudjelovala njih petorica pastoralno angažiranih u župama Gvozd, Kompolje, Brlog, Vratnik, Sesvetska Sopnica i Vojnić, izvijestila je FIA.

Susret je otvorio zagrebački gvardijan fra Zdravko Dadić zajedničkom molitvom i riječima dobrodošlice okupljenoj braći. Nakon toga je predsjedao drugim ovogodišnjim samostanskim kapitulom, na kojemu su iznesena i razmatrana pastoralno-građevinska i financijska stanja, kao i humanitarno-karitativna zauzetost i potreba u župama u kojima djeluju, kao priprema za nadolazeći susret i razgovor s generalnim vizitatorom fra Božom Vuletom.

Kapitul je skup franjevaca koji žive na određenom samostanskom i provincijskom području. Održava se nekoliko puta godišnje, a svrha mu je bratsko okupljanje, raspravljanje o aktualnim pitanjima u životu franjevačke zajednice i međusobno upoznavanje i druženje.

Nakon kapitula uslijedila je duhovna obnova koju je predvodio prof. mr. art. fra Marko Hrgota, župnik iz Gvozda o temi „Opraštanje“. O. Hrgota istaknuo je važnost praštanja bez kojeg nema ljudskog spasenja. „Važnost praštanja pronalazimo i u molitvi Očenaša kao uzoru molitve koju nas je naučio sam Isus Krist. Stoga moramo jedni drugima opraštati i moliti za oproštenje, da bismo mogli izgrađivati sadašnji životni trenutak i bolju budućnost”, zaključio je fra Marko.

Slavlje drugog kapitula i duhovna obnova završeni su u bratskom ozračju zajedničkim objedom i druženjem za koji se pobrinuo fra Ivo Bošnjak, župnik iz Vojnića.