Budi dio naše mreže
Izbornik

Sarajevo: Stadlerov dan u travnju i početak velike devetnice u čast Djeteta Isusa

Sarajevo (IKA/KTA)

Dan molitve i spomena na slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, proslavljen je na svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest, u ponedjeljak 8. travnja 2024., u sarajevskoj prvostolnici, objavila je KTA.

Početak velike devetnice u čast Djeteta Isusa animirali su brojni hodočasnici, Prijatelji Malog Isusa, iz Župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora, predvođeni sestrama služavkama Maloga Isusa Monikom Mrkonjić i Lucijom Blažević, koje djeluju u istoj župi.

Euharistiju je predslavio mjesni župnik vlč. Oliver Jurišić. Suslavio je, postulator kauze sl. Božjega nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić i rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu preč. Michele Capasso.

U propovijedi je vlč. Jurišić govorio je o važnosti iskustva prijenosa vjere, važnosti iskustva zajednice u kojoj se raste, jer nitko nije rođen kao vjernik nego su ga otac ili majka, baka i djed, odgajali svakoga dana u vjeri te je tako vjera rasla i jačala. Netko je molio za nečiji rast u vjeri.

„Zamišljam blaženu Djevicu Mariju, nije ona rođena kao odrasla djevojka, nego kao dijete koje je postepeno raslo i stasalo u vjeri svojih otaca. Roditelji Joakim i Ana učili su Blaženu Djevicu Mariju vjeri, poučavali ju da je Bog jedan, da ga treba ljubiti svim srcem svojim, svim umom i dušom svojom a svoga bližnjega kao samog sebe“, rekao je župnik.

Neophodno je da u životu dođu kušnje, kada više ne znamo vjerujemo li ili ne vjerujemo, kada vjeru zamjeni sumnja i strah. Takvu kušnju doživjela je Blažena Djevica Marija onog trenutka kada joj se ukazao Anđeo Gabrijel i navijestio joj radosnu vijest, da će začeti i roditi sina Božjega – dodao je.

„I Marija, ne samo snagom svoje osobne vjere, nego snagom vjere svojih roditelja, snagom vjere koju su joj prenijeli, Marija ne odgovara neću ili strah me, nego Marija odgovara: neka mi bude po tvojoj riječi!“, nastavio je vlč. Jurišić.

„Danas kada molimo za proglašenje blaženim, kao što molimo svakog osmog dana u mjesecu, započinjući veliku devetnicu, da bismo što prije vidjeli uzdignutog na čast oltara slugu Božjega Josipa Stadlera, pokušajmo malo promišljati o njegovoj vjeri. On se nije rodio kao nadbiskup. On je bio nečije dijete, njega je netko odgajao u vjeri, neki ga je župnik pripremao za svetu pričest, za svetu potvrdu. I njega je neki rektor odgajao u bogosloviji, poučavao Svetom pismu da bi on druge mogao poučavati. Koliki su svoju vjeru utkali u život Josipa Stadlera i upravo snagom te vjere on je mogao svakim danom rasti u vjeri i ne malaksati kada dođu kušnje. Zastanimo na trenutak i prisjetimo se sa zahvalnošću svih onih koji su svoju vjeru utkali u naše živote“, rekao je na koncu propovijedi vlč. Jurišić.

Liturgijsko pjevanje predvodila je s. Lucija Blažević s Prijateljima Malog Isusa iz župe Prozor.

Po završetku popričesne molitve prisutni su se uputili na grob sluge Božjega gdje su izmolili prigodne molitve i svoje nakane predali Bogu po rukama nadbiskupa Stadlera, s nadom da će uskoro biti uzdignut na čast oltara, izvijestila je KTA.