Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi utorak u čast sv. Antunu Padovanskom

Zagreb (IKA)

Hrvatski katolički radio emitirao je u utorak 28. travnja prijenos misnog slavlja sedmog utorka iz crkve Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu u povodu pobožnosti Trinaest utoraka posvećenih sv. Antunu.

Misno slavlje sedmog utorka u povodu pobožnosti Trinaest utoraka posvećenih sv. Antunu predvodio je vikar Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca i gvardijan samostana Sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Glavnik, a u koncelebraciji bili su odgojitelj Provincije fra Stjepan Brčina te župnik župe i svetišta Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu fra Roko Bedalov

U homiliji se fra Tomislav spomenuo Isusova govora u Kafarnaumu. “Nakon što je Isus ispripovijedio, njegovi pratitelji su zaključili: Teška je to besjeda, tko je može slijediti? Nerijetko se baš događa i nama u životu da, ako smo zaista iskreni, onda možemo i sami reći: Da, Isusova besjeda zaista je, ne tvrda besjeda, već jedna izazovna besjeda koja traži hrabre ljude koji je žele slijediti. I prema tome se i određujemo koliko smo spremni slijediti Riječ Božju”, rekao je fra Tomislav.

Navodeći kako na putu prema vlastitoj obećanoj zemlji – vječnom životu, poput nekadašnjih Židova koji su putovali pustinjom, današnji vjernici mrmljaju, prigovaraju, zahvaljuju, vape, mole i traže pomoćnike kako bi došli na svoj željeni cilj. “A vidite baš današnja liturgija u ovo uskrsno vrijeme kaže da se ništa u ovom našem prolaznom životu ne da prispodobiti niti usporediti s Riječju Božjom koja izlazi iz Božjih usta i koja je jedina kadra potpuno nahraniti ljudsku dušu i napojiti je. Zato kada Isus govori, stavlja  izazov pred nas. Kada kaže: Tko dolazi k meni neće ogladnjeti, makar i ne imao što za jesti, duša će mu biti sita. Isto tako, onaj koji žeđa za nečim u životu, ako dođe k Isusu i vjeruje, Isus kaže da neće ožednjeti nikada. I mi se danas kao štovatelji sv. Antuna nalazimo u crkvi, molimo i tražimo neki znak za sebe. Znak s neba kako proći životom i doći na željeni cilj”, naveo je fra Tomislav istaknuvši evanđeoski događaj u kojem jeruzalemski đakon sv. Stjepan nerazumnoj masi pokušava ispovjediti i očitovati istinu da je Isus Bog. Podsjetio je također da masa jednostavno nije mogla prihvatiti tu istinu te pozvao vjernike i sve štovatelje sv. Antuna Padovanskoga da i sebi postave pitanje mogu li prihvatiti Istinu.

“Mi koji smo štovatelji sv. Antuna pokušavamo na tragu tog sveca doći na svoj željeni cilj, a to je vječna domovina. I mi koji mu se u zagovor utječemo, otvaramo sebe, svoje srce i svoj put, moramo si također postaviti pitanje je li Isus Krist Bog našeg života, je li On kruh našeg života i ona voda koja može utažiti našu egzistencijalnu, životnu žeđ?”, zapitao je fra Tomislav rekavši da ovaj sedmi utorak posvećen sv. Antunu, bez obzira na krize i probleme u današnjem životu, posebno osvjetljuje uskrsnu nadu i konačni hod prema vječnoj domovini.

“Danas molimo jedni za druge da taj Krist, kruh života bude središte našeg života. Zato bih vam uputio pogled i na sv. Antuna koji je kao lik i zaštitnik u svome životu sve podredio tome da bude po Kristu, s Kristom i u Kristu”, naveo je fra Tomislav.

“Krist je taj koji nas može nahraniti i smiriti u našem životu. To bih vam stavio na srce. Neka danas Sveti Duh i ova naša crkva i ovo svetište sv. Antuna bude učionica, Kafarnaum nama štovateljima sv. Antuna gdje se Isus nudi kao jedina ispravna hrana za put prema vječnom životu”, rekao je fra Tomislav završivši homiliju riječima: “Jedini koji je neraspadljiv jest Krist uskrsli, naša nada, i kada dođu povremene ili malo duže žeđi i gladi čovjek kršćanin, rimokatolik treba otkriti snagu Riječi Božje koja poučava te euharistijskoga kruha koji hrani i potiče na život bez grijeha, na život usmjeren prema vječnoj domovini.”