Budi dio naše mreže
Izbornik

Šestorica bogoslova postavljena u službu lektora

Zagreb (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u ponedjeljak 6. studenoga svečano euharistijsko slavlje u kapeli Srca Isusova u zagrebačkoj bogosloviji te je tom prilikom postavio šestoricu bogoslova u službu lektora, izvijestili su iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

U službu lektora postavljeni su bogoslovi IV. godine: Mateo Vuk iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, Dario Bauman i Mislav Juraković iz Požeške biskupije, Marko Mikić iz Krčke biskupije, Martin Radić iz Sisačke biskupije i Dominik Hrupek iz Varaždinske biskupije.

Na početku mise riječi dobrodošlice uputio je rektor preč. Željko Faltak. Pozdravio je sve nazočne, napose kandidate za primanje lektorata.

Biskup Košić se na početku homilije obratio budućim lektorima. „Čitajte Riječ Božju, ali osim čitanja važno je da povjerujete ono što vam Gospodin govori, te to prenosite braći i sestrama. Taj nauk neka bude vaš život“, poručio im je. Prisutne je upitao vjeruju li da su Božji darovi i poziv neopozivi čak i onda kada je teško vidjeti Božju prisutnost u određenim životnim situacijama. Dodao je da je zato bitno čitati Božju Riječ na način da je osobno dožive kako bi se u srcu zapalila vatra koju će moći prenijeti drugima.

Bogoslove je pitao i vole li svoj narod te jesu li u svećeništvo pošli zbog sebe ili zbog drugih. Istaknuo je da trebaju biti kao oni za koje Isus u Lukinom evanđelju (Lk 14, 12-14) kaže: „Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti.“ Kao primjer kako to konkretizirati, naveo je blaženog Alojzija Stepinca koji je rekao „ništa tražiti, ništa odbiti“ te profesora Ivana Goluba koji je jednom prilikom mladomisnicima rekao da bilo koji dodaci ispred imena, a onda i službe koje će obnašati u crkvi, ne vrijede toliko koliko vrijedi to da su svećenici.

Nakon završnog blagoslova, druženje je nastavljeno u prostorijama bogoslovije.