Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica dekana Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Sjednica dekana u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji održana je u ponedjeljak 8. veljače 2021. u velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Uz splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije Dražena Kutlešu, na sastanku su sudjelovali i generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić te dvanaestorica dekana.

Nadbiskup Barišić pozdravio je sve nazočne, osobito novoga katedralnog dekana fra Antu Udovičića, te naglasio važnu ulogu koju oni imaju u koordinaciji i planiranju pastoralnog rada u mjesnoj Crkvi i prenošenju važnih poticaja i inicijativa u župnim zajednicama. Osvrnuvši se na posljedice pandemije koronavirusa naglasio je da svaka kriza daje mogućnost dubljeg življenja svoga poslanja.

Potom je nazočne pozdravio nadbiskup Kutleša naglasivši važnost zajedničke suradnje i izgradnje jedinstva mjesne Crkve. Svećenik je pozvan biti čovjek za drugoga, osobito u ovo vrijeme pandemije, koliko god je moguće treba čuti i vidjeti potrebe svojih vjernika te im biti na pomoći, naglasio je mons. Kutleša.

Pastoralni vikar iznio je zaključke s prošlogodišnje sjednice dekana na kojoj se osobito raspravljalo o potrebama i mogućnostima u radu s osobama treće životne dobi u župnim zajednicama. Podsjetio je da je papa Franjo utemeljio Svjetski dan baka i djedova koji će se proslavljati u četvrtu nedjelju u srpnju.

Generalni vikar istaknuo je nekoliko važnih događaja kojim se u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji proslavila 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima, a potom je uveo u treću točku dnevnoga reda, o pripremi za sakrament potvrde i rasporedu slavlja krizme po župama. Kazao je kako se ove godine u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji neće odgađati slavlje potvrde te da su prijavljene 202 krizme koje će biti proslavljene u razdoblju od 10. travnja do 16. kolovoza 2021.

Uslijedila je razmjena iskustava i interventi dekana o načinu podjele sakramenta potvrde. Zaključeno je da će s obzirom na izvanredne okolnosti zbog covida 19, nadbiskup poslati župnicima dopis u kojem će ih samo za ovu godinu ovlastiti za podjelu sakramenta potvrde u njihovim župama te ih obavijestiti da će susret s roditeljima i krizmanicima u župama obaviti njihovi dekani.

Nadbiskup Barišić podsjetio je nazočne da je papa Franjo, u povodu 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, proglasio Godinu svetog Josipa uz koju su vezani posebni oprosti. Izrazio je nadu da će se ove godine svetkovina sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i nadbiskupije, proslaviti po klasičnom modelu: procesijom i misom na splitskoj Rivi. Govorio je o akciji Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljanja novčane pomoći za stradale u potresu u Sisačkoj biskupiji. Uskoro se očekuje cjelovito izvješće nadbiskupijskog Caritasa o prikupljenom iznosu koji će delegacija Splitsko-makarske nadbiskupije dostaviti u Sisak.

Generalni vikar osvrnuo se na nadolazeće pastoralne aktivnosti koje će se odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama (proslava Pepelnice, pobožnosti križnog puta, duhovne obnove i rekolekcije, Mise posvete ulja i dr.). Obavijestio je nazočne da izgradnja Svećeničkog doma Splitsko-makarske nadbiskupije u Mravincima ide po planu.

Zaključujući sjednicu i zahvaljujući na dolasku nadbiskup Barišić pozvao je dekane da dekanatske susrete organiziraju što kvalitetnije u vidu ljudskog i svećeničkog zajedništva.