Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje Župe sv. Jure u Viru

Vir (IKA)

Svetkovinu sv. Jure, u petak 23. travnja, Župa sv. Jure u Viru, u Bosni i Hercegovini, proslavila je, posebno svečano u 150. obljetnici osnutka, misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić.

Svetkovinu sv. Jure, u petak 23. travnja, Župa sv. Jure u Viru, u Bosni i Hercegovini, proslavila je posebno svečano u 150. obljetnici osnutka misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić.

Na početku slavlja okupljene je pozdravio župnik don Marin Krešić, izrazivši im dobrodošlicu.  Posebno je zahvalio Bogu na tome trenutku. „Ovaj će dan biti neizbrisivo upisan u naša srca i uklesan u našu povijest. Ovdje je prisutno 150 godina vjerničke povijesti. Sveti Jure hrabro je svjedočio svoju vjeru. Mi živimo u izazovnim vremenima, potrebno nam je svjedoka kao što je bio sveti Jure, a svjedočit ćemo vjeru svojom poniznošću, jednostavnošću, svojim životom. Neka nam sveti Jure bude veliki zagovornik kod Boga u tome“, rekao je don Marin.

U homiliji don Željko je izrekao čestitke povodom obljetnice župe, i izrazio zahvalnost Bogu jer se sjeme župne zajednice tu prije 150 godina zasađeno, razvilo u plodonosno stablo vjere, koje, Bogu hvala, i danas traje i rod daje. „Ova župa je primila bezbrojnu vojsku rođenih, te ih za stolom riječi i tijela Gospodnjega stalno hranila, u sakramentu pomirenja čistila, u bolesti hrabrila i u nadi vječnoga života vječnom Ocu njihove duše preporučivala. Koliko je samo pred ovim oltarom izrečeno zavjeta na vječnu ljubav. Kako ne zahvaliti za toliko duhovnih zvanja koja je vjera ovoga puka za službu Bogu u svećeništvu i redovništvu oduševila. Bogu hvala na svemu“, poručio je generalni vikar Majić.

Istaknuo je: „Nadajući se da nam je milošću Božjom u vjeri, ljubavi i nadi i dalje zemljom kročiti, mi u isto vrijeme Bogu preporučamo ovu župnu zajednicu, njezine kćerke u Vinjanima i Zagorju, cijelu posuški kraj, s molitvom da nam ovakva okupljanja, obljetnice i slavlja ne budu tužna sjećanja na prošla vremena, nego Božji zamašnjak u svetomu Duhu, zamašnjak novoga života u punini, koji samo dobri Bog čovjeku koji s njim surađuju može dati“, naglasio je.

Dodao je da je „150 godina ove župe koja je pod zaštitom sv. Jure i isto toliko je godina da propovjednici svečano na ovaj dan uprisutnjuju ovaj lik, moleći za njegov zagovor i pozivajući na njegovo nasljeđe. Da uvijek budemo na strani pravde, na strani istine i da uvijek s Kristom pobijedimo sve zlo“.

„Euharistija je središnji sakrament Crkve. Valja nam imati na umu da se svaka župna zajednica ostvaruje u euharistijskom slavlju, to je susretu s Kristom Gospodinom. Euharistija je novi savez s Bogom. Čuvajmo euharistiju i nedjeljna okupljanja. Ako se pitamo zašto su naši pradjedovi prije 150 godina išli pitati tadašnjeg biskupa Kraljevića da se osnuje župa. To je zato što su htjeli imati Isusa u svojoj sredini. Zato danas zahvaljujemo Bogu na vašoj vjeri, na vjeri vaših pradjedova, onih koji su doveli do osnutka župe, molili, onih koji su se žrtvovali za duhovni, ali i građevinski rad župe“, rekao je don Željko Majić. Na kraju homilije pozvao je vjernike da mole za svog župnika i za župu te tako grade zajedništvo s Bogom i međusobno.

Za veliki jubilej i sam blagdan župljani su se intenzivno duhovno pripremali devetnicom, a posljednjega dana misno slavlje predvodio je novi kotorski biskup Ivan Štironja koji je ujedno posvetio crkvu. U homiliji biskup je istaknuo svoju povezanost sa Župom sv. Jure i prisjetio se svojih dolazaka u nju. „Ova crkva podignuta je u čast istine da je Isus umro, pokopan i uskrsnuo. To je ono najvažnije i o tome nam valja u svakom trenutku svjedočiti“, rekao je.

Biskup Štironja istaknuo je kako su starozavjetni ljudi kao nomadi uvijek sa sobom nosili šator Božji kao mjesto susreta s Bogom. „Tako i vi, dragi Virani, gdje god idete uvijek sa sobom nosite svoju crkvu Sv. Jure, uspomenu na tu crkvu i zavjet: želim nositi uvijek svoju crkvu u srcu, ja se neću sramiti vjere, ja se neću sramiti Isusa. Posebno vama dragi mladi to govorim, gdje god otišli u svijet ponesite uspomenu na svoj Vir, na svoju crkvu na brijegu“, zaključio je biskup.