Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj

Koraće (IKA)

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“ okupila je u četvrtak 15. rujna u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini šezdesetak Koraćana i njihovih prijatelja.

Večernje misno slavlje predvodio je župnik u Donjim Kolibama i Bosanskom Brodu vlč. Antonio Čutura. Osim domaćeg župnika fra Ivana Marića, koji je predvodio pjevanje, koncelebrirao je grkokatolički župnik u Derventi vlč. Franjo Sitnik.

Kako je toga dana Crkva slavila i spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne, vlč. Čutura u homiliji je promišljao o Gospinim žalostima koje je proživljavala u svom životu. Tako je pojasnio da je njezina prva žalost bila proročanstvo starca Šimuna da će joj mač boli probosti srce da bi se razotkrile namisli srdaca.

„Druga Gospina žalost bila je bijeg u Egipat. Bila je to za nju velika bol koju smo i mi za vrijeme zadnjega rata svi osjetili kada smo iz svojih domova s tek vrećicama u ruci morali u izbjeglištvo. Treća Gospina žalost bila je kada je izgubila dvanaestogodišnjeg sina i bol koju je proživljavala tražeći ga. Četvrta njezina bol bila je snažna u susretu sa sinom Isusom na križnomu putu.

Peta žalost bila je pod križem, kada ju je Isus predao nama za majku. Uz bol koju je tada osjećala ona dobiva i zadatak da nam bude majka. Šesta Gospina žalost je trenutak kada su joj u krilo stavili mrtvo tijelo njezina sina. Koju je bol tada osjetila najbolje znaju mnoge majke u našoj domovini kada su im u ratu ginuli sinovi. Mnoge od njih, nažalost, ni ne znaju gdje počivaju kosti njihovih sinova. Sedma Gospina žalost bio je Isusov pogreb. Tu je ona osjetila, ne samo bol, nego i samoću. Tu su samoću osjetile mnoge naše majke i očevi koji su u ratu izgubili sinove“, rekao je vlč. Čutura.

Naglasio je da je Marija doživjela još mnogo žalosti u svome životu, ali je ona u tim žalostima pronalazila nadu, a zbog te je nada njezina žalost postajala radost. „Molite Gospu Žalosnu jer je ona uzrok svake naše radosti“, poručio je propovjednik na kraju homilije.

Na kraju mise pred Gospinim kipom predslavitelj je predmolio litanije Blažene Djevice Marije i zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj po kojoj je sve župljane stavio pod Gospinu zaštitu. Uz razne nakane posebno su, kako na misi, tako i u prigodnoj marijanskoj pobožnosti prije mise, molili za mir u svijetu.

Koraćani su druženje nastavili uz večeru te su svom župniku priredili iznenađenje povodom njegovoga 75. rođendana.