Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Objava imenovanja mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom

Split (IKA)

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je 8. rujna na blagdan Male Gospe da je Sveti Otac Franjo nadbiskupom Splitsko-makarske nadbiskupije imenovao mons. Zdenka Križića, dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa. Imenovanje je točno u podne objavio javnosti apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u nazočnosti predstavnika klera, redovnica i vjernika laika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svoj govor mons. Puljić započeo je slikom iz Lukina evanđelja gdje stoji zabilježeno kako je jednoga dana „Isus pošao na goru gdje je proveo noć u molitvi. Kad se razdanilo, izabrao je između učenika dvanestoricu, koje je prozvao apostolima” (Lk 6, 12-13). Oni su zapravo bili plod njegove molitve. „Prije pola godine preuzimajući upravu ove časne nadbiskupije uputio sam (14. ožujka) svim ustanovama poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije. Pola godine, dakle, molilo se po našim crkvama i samostanima za Crkvu, Papu, biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe. Posebice se molilo za novog nadbiskupa koji će ‘narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Kristove istine’, te ‘poput svetog Dujma Bogu ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Isusovim putem hrabro i razborito voditi’”, kazao je mons. Puljić naglasivši: „Danas sam vas pozvao službeno vam priopćiti da su naše molitve uslišane. Prije tri dana dobio sam službenu obavijest iz Nuncijature u kojem stoji da je Sveti Otac imenovao gospićko-senjskog biskupa, mons. Zdenka Križića, novim splitsko-makarskim nadbiskupom”.

Nadbiskup Puljić je u nedavnom razgovoru u emisiji „Vidljivi tragovi“, prije petnaest dana, na upit „kad će biti imenovan novi nadbiskup?“ odgovorio kako to „znaju samo odgovorni u Vatikanu“. „Dodao sam ipak da su mu prije pola godine u prigodi imenovanja Apostolskim upraviteljem, obećali kako bi to ‘moglo biti do jeseni’. Našalio sam se ‘kako nisu precizirali do koje jeseni, ove i sljedeće’. Drago mi je ipak što se to dogodilo prije početka ove jeseni“, istaknuo je mons. Puljić.

Životopis novoimenovanog splitsko-makarskog nadbiskupa pročitao je generalni vikar don Franjo Frankopan Velić.

Generalni vikar je naglasio da mons. Želimir Puljić kao Apostolski upravitelj ove nadbiskupije ima sva prava, ovlasti i dužnosti dijecezanskoga biskupa do trenutka preuzimanja službe novoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića, što će se dogoditi najkasnije dva mjeseca od ove objave imenovanja.

Tom prigodom Nadbiskupski ordinarijat uputio je priopćenje u kojem između ostaloga piše: „Zahvaljujemo trojedinom Bogu na velikodušnom pastirskom služenju nadbiskupa Želimira koji je nakon službi u Dubrovniku i Zadru prihvatio brigu za Crkvu u Splitu. Radujući se odluci Svetoga Oca, želimo našem novoimenovanom nadbiskupu Zdenku obilje nebeskoga blagoslova i milosti po zagovoru svetoga Dujma i svih svetih solinskih mučenika”.

Na kraju se ponovno obratio apostolski upravitelj riječima: „Čuli smo iz biografije našeg novog nadbiskupa kako je nakon studija teologije upisao specijalizaciju iz duhovnosti na Papinskom institutu ‘Teresianum’ u Rimu gdje je 1978. napisao magisterski rad ‘Biblijski likovi u djelima sv. Terezije Avilske’. Kao dobar poznavatelj duhovnosti ove crkvene naučiteljice, uzeo je za biskupsko geslo njezine poznate riječi: ‘Bog sam dostaje!’ To je rečenica koju je ona napisala na papiriću i čuvala stalno u svom časoslovu, a glasi: ‘Neka te ništa ne zbuni i ne uplaši. Sve prolazi. Bog se ne mijenja – ostaje uvijek isti…Tko posjeduje Boga, tome ništa ne fali. Bog je jedini posve dostatan’. Zahvalni smo Svetom Otcu za dar mons. Zdenka Križića ovoj nadbiskupiji. Vama koji ste nazočili ovom činu, posebice djelatnicima obavijesnih sredstava, koji će svojim izvješćem popratiti ovo imenovanje. Koristim prigodu već sada čestitati mons. Križiću na ukazanom povjerenju i od srca zahvaliti što je prihvatio biti naš novi Nadpastir, pa mu već danas iskazujemo svoju naklonost i odanost uz riječi srdačne dobrodošlice u Grad sv. Dujma. Ovdje će skupa s klerom i povjerenim pukom ‘moći otkrivati ljepotu crkvenosti, bogatstvo otajstava, te sklad zajedništva’ kako je svojevremeno zborio mons. Križić kod preuzimanja biskupije u Gospiću prije sedam godina. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!”