Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Spuštena zvona iz zvonika sisačke katedrale

Sisak (IKA)

Zvona iz u potresu teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja Svetoga Križa izvađena su i spuštena 11. siječnja prijepodne.

Nakon što su 8. siječnja spustili križ s vrha zvonika, a 10. siječnja kapu (krov), vatrogasci i kranisti su na tlo ispred katedrale uspješno spustili i tri zvona.

Voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a Grada Zagreba Marko Adamčić koji je vodio radove rekao je da su zvona skinuta bez poteškoća. U operaciji su sudjelovala petorica vatrogasaca iz Zagreba i trojica iz Siska te kranisti iz zagrebačke tvrtke Mamut.

Najmanje skinuto zvono teži 300 kilograma i posvećeno je sv. Kvirinu, srednje zvono teži 600 kilograma i posvećeno je Svetoj obitelji, a najveće zvono od 1000 kilograma posvećeno je bl. Alojziju Stepincu.

Prije skidanja na tlo ispred katedrale, vatrogasci su posljednji su put pozvonili s velikim zvonom uz nadu kako neće proći puno vremena dok se obnovi katedrala te se zvona vrate na svoje mjesto.

Sljedeća faza radova na zvoniku bit će rastvaranje zidanoga dijela koji se odvojio od korpusa katedrale za 23 centimetra te još uvijek predstavlja opasnost za samu katedralu kao i okolne zgrade.

Spuštanje zvona prenosila je Sisačka biskupija na svojoj Facebook stranici.