Budi dio naše mreže
Izbornik

Srpski patrijarh Porfirije za HRT: Kardinala Stepinca ne može se sagledavati u crno-bijeloj tehnici

Beograd (IKA)

"Hrvatsku neću napustiti i nisam je napustio", poručio je patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije u petak 19. ožujka u HTV-ovom Dnevniku u kojemu je, među ostalim, rekao kako vjeruje da političari koji danas vode Hrvatsku čine sve kako bi svi njezini građani, uključujući i hrvatske Srbe, ostvarili svoja prava.

Novi patrijarh Srpske pravoslavne Crkve – Porfirije Perić / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“Da bismo nadišli predrasude, važno je da razumijemo jedni druge. Kako bismo razumjeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos. Tako da svoj boravak i svoj život u Hrvatskoj, koju neću napustiti i nisam napustio, osjećam i kao veliki dug, najprije Bogu, a onda i ljudima koji žive u Hrvatskoj. U tom smislu na prvom mjestu pravoslavnim Srbima, a onda u istoj mjeri Hrvatima, katolicima, muslimanima, Židovima, s kojima sam dijelio iskustva i dobro i zlo, i mnogim ljudima koji zapravo nemaju nikakav odnos prema bilo kojoj vjeri, rekao je Porfirije, s kojim je u Beogradu razgovarao novinar HRT-a Dragan Nikolić.

Porfirije, koji je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, rekao je da je s izvjesnom tugom doživio odlazak iz Hrvatske te napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

“Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca”, dodao je.

Rad Mješovite hrvatsko-srpske komisije na razmatranju lika kardinala Stepinca bio je plodonosan

Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka na zajedničko razmatranje lika kardinala bl. Alojzija Stepinca / Foto: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Upitan o patrijarhu Irineju i njegovim stavovima oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je opisao kao “ustaškog vikara”, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom Stepinca te da je potom formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje, nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje.

“Mi smo imali plodan rad u toj komisiji. Nažalost, svaka strana je ostala na svojim pozicijama”, rekao je Porfirije.

Zagrebački nadbiskup kardinal bl. Alojzije Stepinac / Foto: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Dodao je kako “u rukama ima pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su duboko problematična”.

“To ne znači da on nije živio u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-bijeloj tehnici, ali bilo kako bilo, rad te komisije je bio veoma plodonosan. Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku Crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova, i imam dojam da je svatko bolje upoznao razloge one druge strane”, rekao je Porfirije.

Zločinci ne pripadaju nijednom narodu

Porfirije je također poručio da Jasenovac, ali i svako drugo mjesto koje ima takav karakter, moraju biti oslobođeni svake vrste politizacije.

“A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mjesta je zloupotreba onih koji su jedanput nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca”, rekao je Porfirije.

Rekao je i kako su se zločinci iz Jasenovca i gdje god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

“Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu”, rekao, među ostalim, patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije Perić u petak 19. ožujka u HTV-ovom Dnevniku.