Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u Velikoj Gorici

Velika Gorica (IKA)

Župa bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici proslavila je 40. obljetnicu utemeljenja i svetkovinu svog naslovnika, u utorak 3. listopada 2023., na 25. obljetnicu njegove beatifikacije, izvijestio je portal VG danas.

Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec.

„Danas kada obilježavamo 40 godina ove župe i 25 godina proglašenja Stepinca blaženim posebno se nadahnjujemo njegovim primjerom, njegovim ustrajnim svjedočenjem vjernosti i ispovijedanjem vjere ne samo ustima, nego čitavim srcem koje je u onim mučnim, teškim i okrutnim vremenima, kako za Crkvu tako i za naš narod, ostao nepokolebljiv u zalaganju za istinitost, pravednost i ljubav. I danas na neki način Crkva zagrebačka osjeća težinu tereta onih vremena koji je u svoje vrijeme nosio blaženi Alojzije, naravno i s vjernicima i svojim svećenicima, no u isto vrijeme osjeća njegovu pastirsku ljubav, njegovu brigu i blizinu, njegovu zagovornu molitvu koja nas prati i koja nas snaži u našoj svakodnevici“, rekao je na početku slavlja mons. Subotičanec. Okupljene je pozvao da slavlju pristupe zahvalna srca za velikog zagovornika kojega imaju pred licem Božjim.

U propovijedi se osvrnuo na trenutak iz Stepinčeva života kada je 1946. godine počeo montiran sudski proces i kada je izjavio da nema namjeru braniti se jer se nema od čega braniti.

„Mirna i čista savjest pred Bogom i ljudima činila ga je odvažnim i u isto vrijeme potpuno mirnim, to je svetost. To je svetost onaj presudni trenutak drame sličan Isusovom trenutku kad stoji pred Pilatom kad zna da je nedužan i da na njemu nema nikakve krivice. To je sveta veličina Božjeg čovjeka koji je miran i sabrano promatra kako mu sudi zlo koje se nastanilo u pojedinim ljudima. Zato blaženi Alojzije nije za nas samo draga uspomena, svjedok savjesti i velikan ispovijedanja vjere u kojoj smo sabrani, nego on i nas svojim životom, svojim likom i djelom poziva na nasljedovanje i ostvarivanje evanđeoskih ideala, vršenja Božje volje i na život čiste i mirne savjesti“, rekao je propovjednik.

Istaknuo je da je Stepinac izvor nade, utjehe i nadahnuća te je svojim životom pokazao i svjedočio da je moguće i ostvarivo odgovoriti na Božji poziv i odgovoriti na najveće izazove ovozemaljskog života i ostati čovjek Božji.

„On je za nas poruka i on je za nas putokaz koji nam pokazuje kako nastojati živjeti i kojim ovozemaljskim putevima kročiti da bismo dosegnuli ono za čim naša srca čeznu. U toj našoj zagledanosti prema Bogu i težnji da postanemo s njime zajedništvo blaženi Alojzije nam svojim primjerom osvjetljuje put i daje jednu sigurnost. Također ne zaboravimo da je on za nas izvor nade. Blaženi Alojzije jamči da nas Bog neizmjerno ljubi da je Božja naklonost neizmjerna prema nama i da se nikad ne umara u odnosu prema nama i njegova ljubav prema čovjeku nikad ne gubi snagu. Poziva nas u ovom mjestu u kojem živimo, u ovom vremenu u kojem živimo da budemo odvažni svjedoci i heroji kršćanskih uvjerenja, a to znači biti odvažan, hrabar i postojan u životu i ljubavi i u trpljenju i smrti“, zaključio je mons. Subotičanec.

Prije završnog blagoslova vjernici su izašli u dvorište crkve gdje je blagoslovljen reljef postavljen povodom proslave obljetnica. Reljef prikazuje blaženog Alojzija Stepinca kako grli Isusov križ, a u pozadini je drvena kapela Ranjenog Isusa po kojoj je župa nosila ime kada je osnovana 1983. godine. Autor umjetničkog djela je akademski kipar Vid Vučak. Umjetnina je postavljena u atriju uz župnu crkvu.

Misu su suslavili vlč. Marko Vuković i domaći župnik Luka Brešić. Pjevanje je predvodio župni zbor, objavio je portal VG danas.