Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo u blaženikovoj župi u Ogulinu koja slavi 20. obljetnicu osnutka

Ogulin (IKA)

Župa bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu svečano je 10. veljače jubilarni 20. put proslavila svetkovinu svoga zaštitnika, 12. put u novoj župnoj crkvi posvećenoj blaženiku.

Misu je predslavio provincijal Franjevačke provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović u suslavlju 13 svećenika, među kojima mjesnog župnika fra Petra Grubišića, ogulinskog dekana dr. Željka Blagusa kao i svećenika Ogulinskoga dekanata i subraće franjevaca trećoredaca. Poseban gost bio je generalni vikar fra Sean Sheridan, izaslanik generalnoga ministra franjevaca trećoredaca, u kanonskom pohodu hrvatske Provincije. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića. Među više stotina vjernika na misi su se okupili i predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svečanim vojnim odorama, kao i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Danijel Vukelja.

Sav Isusov život i djelovanje usmjereni su prema njegovu času muke i uskrsnuća kada govori o slici zrna koje treba umrijeti da donese plod. Isus poput zrna umire i donosi plod. I naš život je kao zrno, da bi donijelo plod, treba ulagati ljubav, pažnju, dobrotu, zauzetost i brigu. Lik Alojzija Stepinca nam govori kako je zrno njegova života urodilo plodom zahvaljujući zauzetosti njegove majke Barbare i oca Josipa. To zrno je raslo, oblikovalo se i sazrjelo. Majka Barbara postila je tri puta tjedno za svoju djecu a posebno za Alojzija da postane svećenik, a oba supružnika redovito su molili krunicu, čime je svjedočila vjeru u svojoj obitelji. Ta dimenzija obiteljskog života je bilo ono što je zrno upijalo i stasalo za žetvu. Barbara i Josip su to zrno zalijevali ljubavlju, dobrotom, pažnjom i žrtvom. Savjest se oblikuje kroz cijelo život a Alojzije je čvrsto izgradio svoju savjest, što je svjedočio na komunističkom sudu, darivajući se poput Isusa. Ako nam vjera nema Stepinčevu dimenziju vjernosti Bogu, onda nemamo ništa.

Propovjednik je zatim spomenuo slučaj nedavno preminulog subrata fra Frane Šešelja koji je boraveći u nekadašnjoj JNA godine 1953. hrabro branio tada nadbiskupa Stepinca po cijenu maltretiranja i zatvora. Mogao je to raditi jer je dobio zdrav nauk vjere u obitelji te je kao blaženik Alojzije bio beskompromisan. Usadimo u sebe čvrsto i nepokolebljivo vjeru, jer samo onaj koji gradi život na način blaženika Alojzija ima nadu, zaključio je provincijal.

Župnik Grubišić zahvalio je svim dionicima velikog slavlja koji su se nakon mise zadržali u druženju uz agape uz poštivanje epidemioloških mjera.