Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo u splitskoj crkvi Sv. Frane na Obali

Split (IKA)

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović predvodio je euharistijsko slavlje na Stepinčevo, u ponedjeljak 10. veljače, u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu.

„Za blaženog kardinala Alojzija Stepinca sveti Ivan Pavao II. rekao je kako je ‘najsvjetliji lik Crkve u Hrvata’. Njegova svjetlost je sjajila iz čiste savjesti te se zbog toga nije mogla sakriti ni pred lažnim optužbama na montiranom sudskom procesu“, kazao je mons. Vidović.

Osvrćući se u homiliji na svjedočanstvo pouzdanja u Božju providnost koje nam je ostavio blaženi kardinal Stepinac, mons. Vidović kazao je kako „mi ljudi volimo uzimati stvar u svoje ruke i baviti se tuđim poslovima, misleći pri tome kako imamo najbolji odgovor na sva životna pitanja“. „Mi na neki način želimo uzeti stvar u svoje ruke i kada je u pitanju proces proglašenja svetim blaženog kardinala Stepinca te se ljutimo na Papu, biskupe i pravoslavce uzdajući se u svoje prosudbe i zaključke. Nažalost, mislimo kako svojim djelima i sposobnostima možemo nadvisiti samoga Boga. Knjiga Mudrosti nam u današnjem čitanju govori kako su duše pravednika u ruci Božjoj. Mislite li da su naše ruke pravednije, poštenije, ljubaznije i milosrdnije od Božje ruke? Znamo li mi bolje od onoga koji je stvorio svijet iz ničega?“, nastavio je, dodajući kako nas blaženi kardinal Stepinac uči kako se trebamo pouzdati u Gospodina.

„Kardinal Stepinac je svoje geslo ‘U tebe se Gospodine, uzdam!’ potvrdio svojim životom. U svim teškim životnim situacijama, od trenutka u kojem je zaručnici trebao reći kako želi postati svećenik pa do vođenja zagrebačke nadbiskupije u ratnim vremenima, kardinal Stepinac pokazuje kako se uzda u Gospodina i kako vjeruje da su duše pravednika u ruci Božjoj“, ustvrdio je.

Govoreći o evanđeoskom tekstu, pojasnio je kako Isus svojim učenicima govori o času proslave Sina Čovječjega uspoređujući se sa pšeničnim zrnom koje pada na zemlju i umire donoseći tako obilat rod. „U ovom euharistijskom slavlju i mi slavimo plod jednog sjemena koje je nepravedno palo na zemlju te je umirući donijelo obilate plodove za naše živote. Slavimo plodove pripadnosti našoj Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu, zahvaljujući Bogu na milosti koju nam je darovao kroz život blaženog Alojzija Stepinca“, konstatirao je, naglasivši kako nas blaženi Stepinac upozorava „da katolici ili jesmo ili nismo te da ne možemo Bogu vjerovati samo u jednom dijelu svoga života, samo onda kada nam to odgovara“.

Tumačeći ljudski pogled na smrt, mons. Vidović istaknuo je kako nam kardinal Stepinac poručuje „da smrt nije gubitak i da umiranje nije kraj“. „Mi, ljudi, ograničeni smo vremenom i prostorom te zbog toga na smrt gledamo kao na gubitak. Od jedne takve bolne stvarnosti u našoj ljudskoj percepciji kardinal Stepinac učinio je žrtvu darivanja te smo mu na tome zahvalni. Neka nam njegov sveti lik bude uzor i poticaj da ovdje na zemlji živimo čiste savjesti kako bi naš lik mogao zasvijetliti na nebu“, zaključio je.

U koncelebraciji mise bili su župnik Župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijan samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković i župni vikar fra Josip Ivanović. Pjevanje je predvodio župni zbor. Na kraju euharistijskog slavlja župnik fra Martin zahvalio je mons. Vidoviću na dolasku i ohrabrujućim riječima te svima onima koji su svojim radom pridonijeli obilježavanju 60. obljetnice smrti bl. Stepinca. Zatim su vjernici imali priliku poljubiti blaženikove relikvije.

Župa se za proslavu blagdana pripremala trodnevnicom tijekom koje su slavljene mise uz molitve za domovinu i proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.