Budi dio naše mreže
Izbornik

Subotica: Proslavljena svetkovina Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije

Subotica (IKA)

Svetkovina Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, proslavljena je u četvrtak 25. siječnja u subotičkoj katedrali, bazilici sv. Terezije Avilske.

Trojezično misno slavlje (hrvatski, mađarski i latinski) predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi u zajedništvu s domaćim biskupom Ferencom Fazekasom, te biskupom Srijemske biskupije Đurom Gašparovićem, biskupom koadjutorom iste biskupije Fabijanom Svalinom, vladikom Grkokatoličke eparhije sv. Nikole mons. Đurom Džudžarom te svećenicima Subotičke biskupije.

Na početku slavlja nuncij Gangemi je rekao da je Apostol naroda taj koji ih okuplja oko oltara Uskrsloga i uči da je obraćenje, odnosno promjena načina života i osobnih potreba, moguće. U obraćenju sv. Pavla, kako je naglasio, sam Krist pobjeđuje farizeja i pretvara ga u gorljivog glasnika Evanđelja.

U prigodnoj homiliji mons. Svalina govorio je o obraćenju sv. Pavla, koje se smatra jednim od najznačajnijih obraćenja u povijesti Crkve te je podsjetio da je Bog taj koji ide u susret čovjeku i da čovjek treba prepoznati trenutak u kojem mu Bog dolazi u susret.

„I mi možemo susresti Krista: u čitanju Svetoga pisma, u molitvi, u liturgijskom životu naše crkvene zajednice. I možemo dodirnuti Kristovo srce i osjetiti ga da ono dira naše srce. Samo u tom osobnom odnosu s Kristom Gospodinom, samo u tom susretu s Uskrslim postajemo doista istinski, stvarni kršćani. Tako se otvara i naš razum, otvara se i sva mudrost Kristova, i svo bogatstvo istine. I zato molimo Gospodina da nas On prosvijetli, da nam u našem svijetu podari susret sa svojom prisutnošću i tako neka da živu vjeru, otvoreno srce, veliku ljubav prema svima sposobnu obnoviti svijet u kojem živimo”, rekao je, između ostaloga, biskup Svalina.

Propovijed na mađarskom jeziku izrekao je biskup Fazekas, koji je među ostalim rekao kako je Savao na putu za Damask susreo Uskrslog Isusa te je taj čin promijenio smjer njegova života. „Nekada je išao putem nasilja i mržnje, ali je uvidio da je pravi put jedino Isus Krist. U Njemu je pronašao smisao svog života, što treba biti uzor i nama u našim životima”, naglasio je.

Tom prigodom nuncij Gangemi je obznanio da je prihvaćena želja mjesnih biskupa te će se ubuduće slavlje zaštitnika Subotičke biskupije, umjesto sadašnjeg – 25. siječnja, slaviti 29. lipnja na svetkovinu svetih Petra i Pavla, počevši od 2025. godine.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor Albe Vidaković pod vodstvom zborovođe i orguljaša subotičke stolne crkve mo. Miroslava Stantića.

Subotička biskupija utemeljena je na svetkovinu Obraćenja sv. Pavla 1968. godine. Njegov lik nalazi se i na grbu Autonomne pokrajine Vojvodine, a zaštitnik je i nekadašnje Kalačko-bačke nadbiskupije te zemljopisne regije Bačke.