Budi dio naše mreže
Izbornik

Sudionici mirovne konferencije zaklade „Pro Oriente“ obišli zbornu crkvu sv. Vlaha i dubrovačku katedralu

Dubrovnik (IKA)

Dio sudionika mirovne konferencije zaklade „Pro Oriente“, koja se o temi „Premošćivanje podjela: procesi zacjeljivanja ranjenih sjećanja u bivšoj Jugoslaviji“ održala od srijede, 29. svibnja do subote, 1. lipnja 2024. u Trebinju, boravili su u četvrtak, 30. svibnja u Dubrovniku gdje su, uz ostalo, obišli zbornu crkvu sv. Vlaha i katedralu Gospe Velike, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

U Parčevoj crkvi dočekao ih je rektor crkve i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan koji im je govorio o životu sv. Vlaha, sveca koji je mučeničkom smrću umro početkom 4. stoljeća, a kojeg štuju katolici i pravoslavci. Upoznao ih je i sa samom crkvom te načinom štovanja zaštitnika Dubrovnika i cijele Dubrovačke biskupije.

U katedrali se s gostima susreo dubrovački biskup Roko Glasnović koji im je poželio dobrodošlicu i uspješan rad konferencije. S poviješću dubrovačke katedrale upoznala ih je vodičica, a o katedralnoj riznici govorio im je katedralni župnik don Marin Lučić.

Jedan od sudionika konferencije pravoslavni episkop Grigorije Durić prisjetio se tom prigodom ekumenske molitve u katedrali 2012. godine te podijelio s okupljenima svoje iskustvo.

Konferencija u Trebinju održavala se u organizaciji Komisije za pravoslavno-katolički dijalog Zaklade u suradnji s Centrom za filozofiju i teologiju u Trebinju i dio je projekta zaklade „Pro Oriente“ pod nazivom „Iscjeljivanje ranjenih sjećanja“. Taj projekt je započeo u studenom 2023. godine međunarodnom konferencijom u Beču na kojoj je sudjelovalo oko 50 sudionika iz Europe, SAD-a i s Bliskog istoka. Razmišljalo se tada o aspektima teologije pomirenja te se istovremeno osvrnulo i na konkretna geopolitička područja sukoba u Ukrajini, jugoistočnoj Europi i na Bliskom istoku. Teme inauguralne konferencije nastavljaju se produbljivati na regionalnim radionicama u navedenim regijama 2024. i 2025. godine.

Konferenciju u Trebinju su u srijedu 29. svibnja otvorili generalni tajnik austrijske crkvene zaklade „Pro Oriente“ Bernd Mussingoff, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić i prof. Julija Naett Vidović.

Uz generalnog tajnika „Pro Oriente“ Bernda Mussinghoffa, glavni nositelj prve radionice u Trebinju bila je srpska pravoslavna teologinja prof. Julije Naett Vidović, zajedno sa Slovencem fra Milanom Zustom (Rim) i grčkim pravoslavnim teologom Pantelisom Kalaitzidisom, ravnateljem Teološke akademije Volos (Grčka). Svi su članovi Komisije „Pro Oriente“ za pravoslavno-katolički dijalog. Prema riječima prof. Vidović, cilj skupa je „ispitati teološke i praktične aspekte kajanja, pomirenja i transformacije sukoba u ekumenskom i međureligijskom kontekstu“.

U sklopu konferencije u petak, 31. svibnja održan je okrugli stol „Liječenje ranjenih sjećanja – razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa“ koji je bio otvoren za javnost. Na toj tribini sudjelovali su episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić, muftija mostarski Salem ef. Dedović i umirovljeni nadbiskup Beogradske nadbiskupije Stanislav Hočevar. Moderator je bio predsjednik Centra za filozofiju i teologiju Trebinje otac Vladan Perišić, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.