Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret članova Biskupske konferencije BiH i franjevačkih provincijala u BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i franjevački provincijali u BiH održali su u četvrtak, 24. rujna u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu zajednički susret na temu provedbe Đakonske pastoralne godine. U okviru akademske 2020./2021. godine sudjelovat će đakoni svih biskupija i dvaju franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini.

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, na susretu su sudjelovali: nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, biskup banjolučki Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki Marko Semren te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko.

Promišljajući o odredbama Pravilnika đakonske pastoralne godine, odobrenog na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, 13. i 14. srpnja 2020. godine u Banjoj Luci, biskupi i franjevački provincijali dogovorili su da spomenuta godina započne 30. studenog 2020., te da studijski dio i pastoralni praktikum pohađaju đakoni kao pripravu za svećeničko ređenje. Također je dogovoreno da studijski dio bude održan u Sarajevu u prostorijama Franjevačke bogoslovije i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje će biti smješten i ured voditelja ove godine i njegova zamjenika. Zaključeno je da nadbiskup Vukšić upozna voditelja Đakonske pastoralne godine mons. Pavu Jurišića i njegova zamjenika fra Miru Relotu s praktičnim smjernicama biskupa i franjevačkih provincijala.

Biskupi i franjevački provincijali izrazili su radost što će biti organizirana zajednička Đakonska pastoralna godina za sve njihove kandidate upravo u Bosni i Hercegovini gdje će i djelovati kao svećenici, a to će biti i prigoda da se đakoni međusobno još bolje upoznaju i pohode sjedišta svih biskupija te svih ženskih i muških provincijalnih uprava u BiH i drugih važnih crkvenih ustanova.