Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otkriven kip sv. Nikole Tavelića na Sionu

Jeruzalem (IKA)

U nazočnosti hrvatskih hodočasnika, svećenika i bogoslova Hrvata koji su na službi ili studiraju u Svetoj Zemlji te domicilnoga puka, u Jeruzalemu je, na Sionu, 14. studenog, svečano otkriven kip Sv. Nikole Tavelića, prenosi Katolički tjednik.

Misu u franjevačkoj samostanskoj crkvi Ad Coenaculum, koja se – kako joj ime i naznačuje – nalazi uz dvoranu Posljednje večere, na spomendan Sv. Nikole Tavelića predvodio je fra Sandro Tomašević, OFM, vikar u Betlehemu i diskret Franjevačke kustodije Svete Zemlje, piše portal Katoličkog tjednika. 

Suslavilo je pet svećenika: biblijski vodič u Svetoj Zemlji fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., voditelj HKM Frauenfeld u Švicarskoj fra Miljenko Mika Stojić, OFM, urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner, orguljaš u crkvi Sv. Katarine u Betlehemu fra Jago Soče te svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Ante Vranković, a posluživao je trajni đakon fra Siniša Srebrenović, OFM, gvardijan Samostana Muke Isusove u Getsemaniju.

Među vjerujućim pukom bili su i salezijanski bogoslovi Hrvati, kao i jedan franjevački bogoslov.

Nazočne je na početku mise pozdravio domaćin, gvardijan franjevačkog samostana na Sionu fra Jakab Varnai, OFM, poželjevši svima da se nadahnjuju na vjerničkom primjeru sv. Nikole Tavelića, koji je, zajedno sa svojim sudrugovima, prvi mučenik Kustodije.

Fra Sandro je uvodeći u misno slavlje prenio pozdrave kustosa Svete Zemlje i gvardijana Samostana sv. Franje uz Dvoranu Posljednje večere (Cenakul) na Sionu fra Francesca Pattona, u čije je ime poslije i otkrio svečev kip.

Radost zajedništva oko Gospodnjega stola te svjedočenje kršćanske vjere bila je i misao vodilja u prigodnoj propovijedi koju je fra Sandro započeo podsjećanjem na mučeništvo sv. Nikole i njegove trojice subraće franjevaca 1391. koje je Pavao VI. proglasio svetima 1970.

Fra Sandro je potom istaknuo važnost svjedočenja Krista u svijetu, što i „nije popularno“. Citirajući sv. Franju Asiškog da treba propovijedati, „pa ako treba nekada se služeći i riječima“, istaknuo je kako je sv. Nikola prepoznao kako valja „sav gorjeti za Krista“. Napomenuo je kako je taj svetac, rodom iz Šibenika, živio u samostanu na Sionu te se tamo pripremao za misionarski rad. Uputio je da su zapravo svi kršćani misionari te potaknuo hodočasnike koji su vidjeli sveta mjesta da to budu u svojoj svakodnevici. „Kad živimo svoj ograničeni život, čije je trajanje ništa spram vječnosti, bolje da ga živimo kako treba. A u tome je sv. Nikola primjer“, rekao je fra Sandro, pozivajući vjernike da budu Bogu zahvalni za prvog kanoniziranog hrvatskog svetca te da žive autentično, imajući na umu kako je i danas svetost ostvariva.

Osvrćući se na Isusove riječi „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti“ (Lk 9,24) naglasio je: „Vjernici današnjice moraju svakodnevno gubiti svoj život; mora dati svoj život za druge – jer mi smo upućeni jedni drugima. To znači biti misionar i svjedočiti“, zaključio je o. Tomašević i potaknuo hodočasnike da se u Svetoj Zemlji duhovno obnove i budu Kristovi svjedoci u svijetu.

Nakon mise u perivoju samostana vjernici su se okupili uz kip sv. Nikole Tavelića koji je rad akademskog kipara Vida Vučaka. Idejni začetnik  projekta fra Tomislav Glavnik zahvalio je franjevcima u Svetoj Zemlji, a osobito Hrvatima: fra Siniši i fra Sandru što je projekt realiziran te fra Miki i Udruzi Sveta Zemlja koji su logistička podrška i „dinamo“ svih pozitivnih događanja na tom planu.

Riječi zahvale uputio je samostanskoj zajednici na čelu s gvardijanom fra Jakabom, istaknuvši kako je prisutnost franjevaca u Svetoj Zemlji veliki znak i za „nas koji svoju vjeru živimo u domovini“. „Mi nikada ne zaboravljamo da je sv. Nikola naš prvi kanonizirani svetac. Hrvati su narod koji je primio krštenje kao prvi slavenski narod. I dugo smo čekali na svoga svetca. Tako da smo ponosni na sv. Nikolu i njegov život ovdje. Rečenica koja nas ‘nosi’ jest: ‘Hrvatska zemlja je rodila sv. Nikolu za zemlju, a Sion ga je rodio za nebo.’ Mučenici su nam uvijek bili ohrabrenje i on nam je veliki zagovornik“, rekao je fra Tomislav naglasivši kako Hrvati podržavaju i podržavat će franjevce u njihovu radu u Svetoj Zemlji.

Kao odgovor gvardijan je zahvalio nazočnima na dolasku, spomenuvši kako je već pred stotinjak grupa otkako se kip tu nalazi, govorio tko je bio sv. Nikola te je stavio objašnjenje na engleskom i talijanskom. Fra Tomislav je obećao da će u skorije vrijeme biti u bronci napisano ime i osnovni podatci o ovom svetcu na nekoliko jezika. „Mi živimo u Svetoj Zemlji jednu stvarnost koju je sv. Nikola činio, a koja možda do kraja nije moguća: izići van na cestu i govoriti protiv neke ovdašnje religije, da je kršćanska vjera jedina prava. Ali tražimo putove istinskog svjedočanstva“, rekao je gvardijan.

Nazočni su potom otpjevali himnu hrvatskog naroda i još poneku crkvenu popjevku.

Katolički tjednik navodi i kako misnicu koju je na sebi imao predvoditelj euharistijskog slavlja je za tu prigodu izradila i franjevačkom samostanu darovala gđa Milka Drvenkar. Inače, kip Sv. Nikole Tavelića napravljen je u okviru proslave 50 godina od njegove kanonizacije (21. lipnja 1970.) te bi, da nije bilo pandemije, bio 2020. dopremljen i otkriven na istome mjestu.