Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otvorena Sinoda Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Svečano otvorenje Sinode Sisačke biskupije pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20) održano je u subotu 26. studenoga u bazilici Sv. Kvirina u Sisku molitvom I. Večernje koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić zajedno s kanonicima Stolnog kaptola Svetoga Križa.

Na slavlju su se okupili brojni svećenici, članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća, predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, ravnatelji biskupijskih ustanova, predstavnici pjevačkih zborova, voditelji i članovi župnih Caritas kao i predstavnici udruga i pokreta.

Obrativši se okupljenima biskup je poručio kako je danas radostan dan za cijelu Sisačku biskupiju. „Sada zapravo započinje prava priprema za Sinodu jer Tajništvo očekuje prijedloge koji će dolaziti iz župa, iz samostana i od naših vjeroučitelja i crkvenih pokreta. Potičem i sve pojedince, kako svećenike, redovnike, redovnice, đakone i bogoslove, sjemeništarce i redovničke kandidate i kandidatice, kao i sve vjernike dobre volje da u Tajništvo na istaknutu adresu bilo internetskim putem bilo poštom kroz ovu pastoralnu godinu 2022./2023. šalju svoje prijedloge“, rekao je biskup te dodao kako je tema zapravo jedna: „naša Crkva, naša biskupija, naša župa, naše zajedništvo“.

Biskup je zamolio da se nitko ne ustručava poslati i kritike i dobronamjerne primjedbe ali uvijek sa željom da se naš ukupni crkveni život popravi i učini boljim. „Biskupijske sinode nisu česte, ali su zato važne i mjerodavne. U Zagrebačkoj nadbiskupiji održana je nedavno, i ove godine zaključena Druga nadbiskupijska sinoda. Prva je pak bila 1925. Dakle, zaključci koji se donesu na biskupijskoj sinodi imaju karakter mjesnog prava koje obvezuje svećenike i vjernike. Za razliku od prijašnjih sinoda, koje su do Drugoga vatikanskog sabora imale samo klerike za članove, današnje biskupijske sinode trebaju uključiti i predstavnike klerika i predstavnike laika u članove Sinode. No, da bi došlo do toga drugog dijela tj. samog zasjedanja Sinode, potreban je ovaj prvi korak, a to je priprema.

To je vrijeme savjetovanja i prijedloga. Svi članovi Božjeg naroda imaju pravo i dužnost iznositi svoje prijedloge. To će biti s jedne strane moguće individualno, da svaki član naše biskupije šalje našem Tajništvu svoje prijedloge, a s druge strane tako što će svećenici organizirati među sobom tzv. korone i sastanke različitih crkvenih krugova koji će raspravljati o odabranoj temi i dati svoje prijedloge u pismenom obliku i poslati ih Tajništvu. Imamo prve 3 od 10 kateheza pa neka se uzme: 1 za svećeničku koronu, 1 za ŽPV i 1 za mlade ili neku drugu zajednicu ili pokret. To treba proći do Božića, a onda 2023. do ljeta mogu se uzeti i ostale kateheze koje će stići – sveukupno u svakoj župi barem pet. Tajništvo će uzeti u obzir sve prijedloge i svrstati ih u pojedine tematske skupine te pripremiti završni dokument koji će biti polazište na samom zasjedanju“.

U nastavku rekao je i kako mi kao Crkva nemamo drugu svrhu nego naviještati Isusa Krista, koji je doista naš „zaglavni kamen“, onaj naš oslonac bez kojega ne možemo. „Mlinski kamen bio je obješen našem svetom zaštitniku biskupu i mučeniku Kvirinu oko vrata i tako je on posvjedočio svoju vjernost Kristu. Očito Krist mu je bio važniji i od vlastita života. Neka nas on usmjeruje i uči kako ostati vjerni Kristu, kako svojim vjerničkim životom biti svjedoci Božjeg hrama, koji je utemeljen na čvrstom temelju Kristu i kojega Krist kao kamen zaglavni povezuje, drži i čuva. Na srcu nam je obnova naših obitelji, prihvaćanje brojnije djece, odgoj djece i mladih u vjeri, prihvaćanje i nadvladavanje teškoća – poput potresa koji nas je sve pogodio prije gotovo dvije godine, suočavanje s potrebom obnove naših oštećenih crkava i kapela, kuća i stanova, naših domova koje gradi i drži zajedno samo Bog. Ali, i mi smo dužni pomoći i sve učiniti da se porušeno obnovi i izgradi, no to može samo ljubav, samo zajedništvo i međusobna upućenost jedinih na druge“, zaključio je biskup, pozvavši na molitvu

Na kraju okupljenima se obratio i tajnik Sinode dr. sc. Ivan Petrović, poručivši kako molitvom I. Večernje započinje nešto novo i značajno za Sisačku biskupiju, ali i za svakog vjernika kojem ova Sinoda daje mogućnost da se čuje njegov glas. „Kada smo birali geslo isto tako željeli smo pokazati da svatko od nas svojim životom, koji posvećuje Kristu, zna da se bez Krista ne može i da je on zaglavni kamen bez kojeg se sve urušava. Zato nam je važno da oko svih naših aktivnosti tijekom sinode imamo pred očima Krista kamen zaglavni“, poručio je dr. Petrović.

Molitvu je animirao Zbor bazilike uz vodstvom Katarine Mandić i orguljašku pratnju mo Roberta Jakice.

Biskupijska sinoda održava se pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na zaštitnika biskupije sv. Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju) najvjerojatnije 308. godine. Psalam 118 uzet je za himan, a glazbu je za tu prigodu napisao maestro preč. Robert Jakica, rektor bazilike Sv. Kvirina, dok je tekst priredio prof. Zlatko Vidulić.

Plan je da pripremni dio Sinode traje do jeseni 2023., a zatim bi se izabrali i imenovali članovi Sinode koji bi kroz 2024. održali potrebne sjednice kako bi biskup mogao iz svih prijedloga donijeti zaključke koje bi proglasili 2025. godine. Biskupija otvorila i posebnu e-mail adresu: sinoda@biskupija-sisak.hr na koju se može slati osobne prijedloge i zajedničke prijedloga koje će donijeti razne skupine vjernika na župama. Njih je moguće slati i poštom na adresu župe Popovače: Župa sv. Alojzija Gonzage,  „Za Sinodu“, Kutinska 8, 44317 Popovača.