Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica izrazila zabrinutost zbog uhićenja kardinala Zena

Hong Kong (IKA)

Policijske službe privele su u srijedu 11. svibnja u Hong Kongu kardinala Josepha Zena, optužujući ga za suradnju sa stranim silama, a povezano s njegovom ulogom upravitelja Fonda za humanitarnu pomoć 612, prenosi Vatican News.

Prema objavama lokalnih novinara na društvenih mrežama, 90-godišnji kardinal Joseph Zen, koji je bio hongkonški biskup od 2002. do 2009., pušten je uz jamčevinu oko 23 sata prema lokalnom vremenu. Po izlasku, kardinal je bez komentara sjeo u privatni automobil koji je bio parkiran u blizini.

Kardinala Zena uhitila je policijska služba namijenjena za osiguravanje nacionalne sigurnosti Kine te je ispitan u policijskoj postaji. Optužen je za suradnju sa stranim silama povezano s njegovom ulogom upravitelja Fonda za humanitarnu pomoć 612. Radi se o fondu koji je podržavao prodemokratske prosvjednike kako bi platili pravne i medicinske troškove s kojima su se suočili.

Sveta Stolica je sa zabrinutošću saznala vijest o uhićenju kardinala Zena i s iznimnom pažnjom prati razvoj situacije, izjavio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, odgovarajući na novinarska pitanja.

Osim kardinala Zena, uhićeni su i drugi promotori fonda, poput odvjetnice i bivše oporbene zastupnice Margaret Ng, akademika Huija Po-keunga i kantautorice Denise Ho. Kako javljaju novinari iz Hong Konga, oni su također pušteni uz jamčevinu.

Lokalni mediji izvijestili su da je istraga policije usmjerena na navodni dosluh Fonda 612 sa stranim snagama, kršeći zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo u lipnju 2020. godine. Optužba s kojom se suočavaju četvero uhićenika jedna je od četiri zločina predviđena međunarodno osuđenim Zakonom o nacionalnoj sigurnosti radi suzbijanja prodemokratskih prosvjeda. Ostala kaznena djela su subverzija, secesija i terorizam, a za njih se mogu izreći kazne doživotnog zatvora.

Posljednjih mjeseci neki mediji u Hong Kongu optužuju biskupa emeritusa Zena da je 2019. poticao studente na pobunu protiv niza vladinih mjera. U prošlosti je kardinal Zen također osobno kritizirao Komunističku stranku Kine, osuđujući pritisak i progon vjerskih zajednica,  prenosi Vatican News.