Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac: Ratom svi gubimo

Vatikan (IKA)

Talijanski dnevnik „Il Fatto Quotidiano“ objavio je u ponedjeljak 5. prosinca predgovor Pape Franje za knjigu „Enciklika o miru u Ukrajini“, prenosi Vatican News.

Knjigu koja sadrži sve Papine izjave o ratu u Ukrajini, prikupljene od veljače 2022. godine, uredio je novinar talijanskoga dnevnika „Il Fatto Quotidiano“ Francesco Grana, a objavila nakladnička kuća Edizioni Terra Santa. U predgovoru papa Franjo razmišlja o nadi u kršćanskoj perspektivi, o neopravdanosti i besmislenosti rata te o dužnosti sviju da se aktivno zauzimaju za mir.

„Nikada nisam vidio da Gospodin započne čudo i da ga ne dovede do dobroga završetka“, napisao je Papa na početku predgovora. „Ratom smo svi poraženi, čak i oni koji nisu u tomu sudjelovali i koji su kukavički ravnodušno gledali taj užas ne intervenirajući za mir.“

Nada u kršćanskoj perspektivi

Sveti Otac predgovor započinje citatom iz poznatoga romana „Zaručnici“ („I promessi sposi“) talijanskoga pisca Alessandra Manzonija. Napominje da je ta rečenica nadahnula moto koji je izabrao za Jubilej 2025.: „Hodočasnici nade“. Pritom piše kako je Benedikt XVI. darovao prekrasnu encikliku o nadi, „Spe salvi“. U njoj ističe snagu kršćanske nade, usred nevolja koje se temelje na pouzdanju u Kristovo otkupljenje, i na sigurnost da nas Gospodin uzima za ruku i podiže, jer ne želi da ostanemo na zemlji.

„Mi, kršćani, moramo imati Kristov pogled, koji grli odozdo, koji suosjećajući traži one koji su izgubljeni. Takav jest i treba biti pogled Crkve, uvijek, Kristov pogled, a ne pogled koji osuđuje.“

Rat vrijeđa Božje ime

U tom smislu Papa insistira kako nijedan kršćanin ne može dati moralno ili vjersko opravdanje za besmislene i bogohulne strahote rata u Ukrajini, kao i svakog rata, koji vrijeđa presveto ime Božje.

„Mi, Božji ljudi, koji naviještamo evanđelje Uskrsloga, dužni smo isticati tu istinu vjere. Bog je Bog mira, ljubavi i nade. Bog koji želi da svi budemo braća, kao što nas je poučio njegov Sin Isus Krist. Strahote rata, svakog rata, vrijeđaju presveto ime Božje. Još ga više vrijeđa ako se Njegovo ime zlorabi kako bi se opravdao takav neizrecivi pokolj“, istaknuo je.

Ratom svi gube

Citirajući riječi Pija XII. uoči izbijanja Drugoga svjetskog rata, papa Franjo ponovno upozorava da ratom svi gube, čak i oni koji u tomu nisu sudjelovali i oni koji su kukavički ravnodušno stajali sa strane i gledali taj užas ne intervenirajući kako bi donijeli mir. „Doista, svi mi, u kojoj god ulozi bili, dužni smo biti ljudi mira. Nitko nije isključen! Nitko nema pravo gledati na drugu stranu. U ovom globaliziranom svijetu, pali smo u globalizaciju ravnodušja. Navikli smo na patnju drugih; ne tiče nas se; ne zanima nas, nije to naša stvar!“, piše papa Franjo.

Sveti Otac stoga zahvaljuje Francescu Antoniju Grani što je prikupio sve njegove apele za mir u Ukrajini, kao i njegovu dnevnom listu, jer je od samoga početka tog sukoba uvijek dao veliki odjek njegovim riječima.

Predgovor papa Franjo završava ponovno moleći za mir u Ukrajini te upućujući još jedan poziv svim ljudima: „Ne smijemo se, ni zbog čega na svijetu, naviknuti na sve to, gotovo uzimajući zdravo za gotovo taj treći svjetski rat u dijelovima koji se, pred našim očima, dramatično pretvorio u potpuni treći svjetski rat“, prenosi Vatican News.