Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Male Terezije proslavljena u bistričkom Karmelu

Marija Bistrica (IKA)

Svetkovina sv. Male Terezije o 150. godišnjici njezina rođenja i 100. obljetnici beatifikacije proslavljena je u nedjelju 1. listopada u samostanskoj crkvi Karmela Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici, svečanom misom koju je predvodio karmelićanin o. Ivan Pleše.

U propovijedi je protumačio kako je manu Terezijine tvrdoglavosti Bog iskoristio i njome se poslužio da bi je doveo do svetosti. Ona je sama rekla da nije željela biti napola svetica. Željela je biti potpuno sveta i potpuno pripadati Bogu. „Bog ju je okrenuo od tvrdoglavosti koja je loša do tvrdoglavosti koja znači ustrajnost u ljubavi i u svetosti. Isto tako, neugodne stvari koje je Bog dopustio u njenom životu pomogle su joj da raste“, istaknuo je o. Ivan prikazavši sveticu Malog puta kao primjer za nasljedovanje.

„Neka nas današnja svetkovina sv. Male Terezije pouči da i mi otvorimo dlanove svoje duše, da i mi budemo predani Bogu kako je On predan svakome od nas. Slušamo svakodnevno u euharistiji riječi: ‘Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje, ovo je moja krv koja se za vas prolijeva.’ Ali i mi moramo reći isto: ‘Isuse, ovo je moje tijelo koje se za tebe predaje, ovo je moja krv koja se za tebe prolijeva. Dajem ti sebe potpuno i zauvijek. Otvaram ti svoje dlanove da naučim što znači istinska ljubav, ljubav koja nije sebična, ljubav koja nije egocentrična, ljubav koja nije traženje sebe, nego traženje dobra drugoga i slave Božje.’ Takvu ljubav i duhovnost trebamo nasljedovati, a to nas uči sveta Mala Terezija“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja bio je tradicionalni blagoslov ruža. Zatim su vjernici mogli odati počasti relikvijama tijela sv. Male Terezije koje se čuvaju u bistričkom Karmelu.

Slavlje je nastavljeno u okrilju samostana.