Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena je u četvrtak 14. studenoga u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Nikole Tavelića, šibenskom Samostanu svetog Frane. Središnje večernje misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. Koncelebrirao je i šibenski biskup Tomislav Rogić. Na kraju misnog slavlja šibenski biskup Tomislav Rogić otvorio je Godinu sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju.

Među četrdesetak svećenika koji su koncelebrirali na misnome slavlju bili su i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, te rektor svetišta fra Ivan Bradarić. Slavlje je započelo procesijom u kojoj je nošena slika Nikole Tavelića.

U uvodnom dijelu euharistije prigodno se obratio fra Ivan Bradarić. „S današnjim danom ulazimo u Jubilejsku godinu sv. Nikole Tavelića koju će na koncu ovog Euharistijskog slavlja za Šibensku biskupiju proglasiti mjesni Ordinarij šibenski biskup Tomislav Rogić kojega srdačno pozdravljam i zahvaljujem što je prepoznao važnost Nikoline žrtve i svjedočanstva te aktualnost njegove poruke“, kazao je rektor Bradarić.

Pozdravio je sve svećenike i vjernike. „Brojni ste došli danas u ovo svetište svjesni koliko je vrijedna žrtva jednoga između nas, a koji bi isto to mogao biti bilo koji od nas. Neka nas žrtva našeg sunarodnjaka nadahnjuje u našim pastoralnim i apostolskim pothvatima izuzetno zahtjevnog vremena u kojem smo mi danas poslani. Pozdravljam sve vas, dragi vjernici, hodočasnici iz raznih krajeva, štovatelji sv. Nikole Tavelića. Vi ste danas donijeli sunce u ovo Svetište, jer ako nema vas nema ni Svetišta. Jer Svetište, to ste vi, živa Crkva“.

Biskup Ivica Petanjak u homiliji vjernicima je približio pročitani evanđeoski ulomak u kojem Isus govori svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom« (Lk 9, 23). Kako je kazao to su najzahtjevnije Isusove riječi.

Ukazao je kako nijedna ljubav na svijetu nije tako zahtjevna i nije tako radikalna kao ljubav prema Isusu Kristu, jer ona traži da sve druge ljubavi: roditeljska, bračna, rodbinska, pa i ljubav prema vlastitom životu, idu u drugi plan. „Ljubiti znači izaći iz sebe i slijediti Krista. Prestati misliti na sebe, sebe razbaštiniti i sebe pronaći u onome koga ljubiš. Zato je ovakva ljubav ujedno i poziv. Radi se o pravom pravcatom pozivu. Pozivu ljubavi koji ide preko križa“.

Sveti Nikola Tavelić je otišao toliko daleko da nije samo prihvaćao danomice svoj križ, nego ga je tražio, molio da ga dobije, kazao je biskup Petanjak. Tako razumijemo njegovo mučeništvo, jer u Srednjem vijeku, u vrijeme osmanlijskih osvajanja željeti biti svećenik i misionar i otići javno propovijedati evanđelje, kao što je on to učinio u Bosni, pa u Svetoj zemlji, to znači svjesno tražiti križ. Biti svjestan da svakog trenutka možeš ostati bez glave.

Biti misionar je vrhunac svećeničkog poziva. Smatram da ni jedna služba u Crkvi ne može nadvisiti službu misionara, jer je misionar do posljednjeg zareza ispunio Isusov poziv, sve ostavio, svega se odrekao, poput Abrahama krenuo u nepoznato i sve to čini iz jedne jedine pobude: da donese Kristovo evanđelje onima koji još nisu za njega čuli. Ako misionar to svoje posvemašnje opredjeljenje za Isusa Krista još zapečati svojom krvlju, onda je mučeništvo vrhunac svjedočenja za Isusa Krista i vrhunac učeništva. Sveti Nikola Tavelić je misionar i mučenik. Više od toga ne može. Toga su bili svjesni već u najranija kršćanska vremena i zato je štovanje mučenika najstarije štovanje svetaca, jer se mučenik u svemu poistovjetio s Isusom Kristom. Učenik je dosegao mjeru svoga Učitelja, kazao je krčki biskup.

Vjernicima je poručio kako je Isus uvijek bio zahtijevan. „I to se traži od vas i od svakoga od nas: biti zahtjevan prema sebi, a blag prema drugima. To je Isusova škola i njegova pedagogija. Zato svetog Nikolu kao mučenika možete razumjeti samo ako ste u svome životu u nešto bili toliko stopostotno sigurni i uvjereni da ste za to svoje uvjerenje bili spremni i umrijeti, ili bilo kakvu muku i patnju podnijeti. A mučenik ne umire za neku ideju nego za živu osobu Isusa Krista, poradi Krista i poput Krista. Sve je to moguće ostvariti, ako se prihvati današnje evanđelje i ako sve naše bogatstvo bude u Kristu. Ako on postane sav smisao našeg života i postojanja. Ako živimo, živimo za Krista, ako umiremo, umiremo za Krista. Kad Isus Krist zauzme u našem životu ono mjesto koje mu pripada, a to je prvo mjesto, sve drugo će se posložiti samo od sebe iz jednostavnog razloga što će nama samima biti jasno: ako je Krist prvi, sve drugo je samo drugo, zaključio je biskup Ivica Petanjak.

Na kraju misnog slavlja šibenski biskup Tomislav Rogić otvorio je Godinu sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju. „Čitavu pastoralnu godinu u našoj Šibenskoj biskupiji želimo posvetiti svetom Nikoli Taveliću, njegovom svjedočanstvu vjere i kreposna života, njegovom hrabrom naviještanju Isusa Krista, njegovom poniznom redovničkom služenju i njegovoj žrtvi života položenoj na oltar mučenika za Krista. On je svetost ostvario jer je za njom čeznuo. Neka se stoga u cijeloj Šibenskoj biskupiji kroz ovu godinu, od svečeva blagdana 14. studenoga 2019. do njegova blagdana 2020. godine vjernički puk utječe zagovoru sv. Nikole Tavelića. Neka se u katehezama i propovijedima razmatraju svečeve kreposti i snaga vjere po kojoj se suočavao sa životnim poteškoćama i izazovima. Neka primjer sv. Nikole Tavelića potakne svaku vjerničku dušu na svjedočenje vjere u Krista uskrsloga u današnjem svijetu. Njegovo ponizno služenje u redovničkom pozivu neka bude poticaj za istinsko kršćansko bratoljublje prema svakom čovjeku. Mučeništvo sv. Nikole neka u savjestima probudi spremnost na velikodušnost i žrtvu kojom se pokazuje ljubav prema Bogu i dosljednom kršćanskom življenju, poručio je biskup Rogić koji je vjernicima svih župa u narednoj godini preporučio pobožnosti i molitve svetom Nikoli Taveliću. Naglasio je kako će vrhunac Godine biti 21. lipnja 2020. godine kada ćemo svečanim misnim slavljem obilježiti pedesetu godišnjicu proglašenja svetim prvog sveca iz Hrvatskog naroda.