Budi dio naše mreže
Izbornik

Svi govori Benedikta XVI. na apostolskom putovanju u Hrvatsku dostupni na stranicama Informativne katoličke agencije

Zagreb (IKA)

U povodu preminuća Benedikta XVI., na stranicama Informativne katoličke agencije (IKA) od subote 11. veljače trajno je dostupna rubrika „Zajedno u Kristu – Papa u Hrvatskoj“.

Benedikt XVI. je naslijedivši sv. Ivana Pavla II., koji se kao nijedan papa u povijesti ljubljenom puku hrvatskom obraćao na hrvatskomu jeziku, nastavio iskazivati privrženost Hrvatima, zahvalan zbog duge povijesti vjernosti koja povezuje Hrvatsku sa Svetom Stolicom (usp. Govor na svečanosti dobrodošlice u Zagrebu).

Tijekom svojega pontifikata Papa je redovito pozdravljao hrvatske hodočasnike prilikom audijencija u Vatikanu, te je uz Urbi et Orbi čestitao Božić i Uskrs na hrvatskom jeziku. Uz razne prigode i svečana slavlja upućivao je i pisane poruke pojedinim hrvatskim biskupima, biskupijama i crkvenim ustanovama.

Posebno, pak, mjesto pripada govorima koje je uputio na apostolskom putovanju u Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. godine, povodom prvog Susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Tom prigodom Sveti Otac govore je dijelom čitao na hrvatskom jeziku, čime je dao poseban pečat porukama koje Hrvatima ostaju kao dragocjena baština i zadaća za budućnost.

Tijekom dva dana Benedikt XVI. se u Zagrebu susreo s predstavnicima civilnoga društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života, Diplomatskim zborom, s vjerskim čelnicima, s mladima, s hrvatskim obiteljima te s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, kandidatima i kandidaticama.

Pod zajedničkim nazivnikom zajedništva u Kristu, u šest govora je pred sve kao ključne teme stavio: obitelj, brak, i roditeljstvo, iskustvo ljubavi, svjedočanstvo vjere i savjest.

„Nakon sv. Ivana Pavla II. Hrvati su i u papi Benediktu XVI. imali svoga velikog prijatelja. Želeći mu se odužiti za ljubav koju je gajio prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu, sabrali smo njegove govore u Hrvatskoj i učinili ih dostupnima na jednom mjestu, s nakanom da njegove poruke, i danas jednako aktualne, budu poticaj i orijentir našemu društvu i da u njemu potpuno zažive“, ističe glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić.

Tekstovi govora popraćeni su originalnim zvučnim zapisima pohranjenima u arhivi Hrvatskoga katoličkog radija, te pripadajućim fotografijama i popratnim videozapisima. Uz zasebno objavljene govore Svetog Oca je i Tjedni bilten Informativne katoličke agencije 23./2011. u kojem su sabrane sve vijesti kojima je apostolsko putovanje bilo detaljno popraćeno, kao i govori upućeni Svetom Ocu. Također je objavljen i sedmi Papin govor pripremljen za oproštajnu svečanost u zračnoj luci koji je ostao neizgovoren zbog nevremena.

Vršitelj dužnosti ravnatelja HKM-a i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak poručuje da „za razumijevanje pojedinih događaja i situacija, često nisu dostatne interpretacije, nego je potrebno ići na izvore. Mediji Hrvatske biskupske konferencije nastoje osim vjerodostojne interpretacije riječi i događaja ponuditi i izvore. Na tom tragu je i objavljivanje govora pape Benedikta XVI. za posjeta u Hrvatskoj 2011. godine. Vjerujem da će nam i ovaj doprinos biti koristan u promišljanju o vlastitom hodu u vjeri na temelju poticajnih riječi koje nam je te 2011. godine uputio nedavno preminuli papa Benedikt XVI.“

Benedikt XVI. rođen je u Njemačkoj kao Joseph Aloisius Ratzinger, a bio je 265. nasljednik apostola Petra. Izabran je na konklavi 19. travnja 2005., a 11. veljače 2013. odrekao se papinske službe. Preminuo je 31. prosinca 2022. u Vatikanu.