Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečani zavjeti u Mjesnom bratstvu OFS-a Osijek–Jug II

Osijek (IKA/TU)

U Župi Svete Obitelji na osječkom Jugu 2, su na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače 2021., tri sestre dale svečane zavjete u Franjevačkom svjetovnom redu (OFS).

Evanđeoske zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti položile su sestre Melita, Mirta i Tatjana. Misu je predslavio župnik i duhovni asistent OFS-a fra Dragutin Bedeničić. U homiliji se osvrnuo na lik i ulogu Alojzija Stepinca koji je trajno obilježio hrvatsku povijest. Budući da je i sam blaženik bio franjevački trećoredac, ukazao je na odgovornost pripadanja OFS-u.

Iako je slavlje održano pod posebnim uvjetima zbog pandemije, uz poštivanje uputa nadbiskupa Đure Hranića, to nije umanjilo svečani ton. U slavlju su sudjelovali trećoredci mjesnog bratstva Župe Svete Obitelji, koji su svojom molitvom i prisutnošću ohrabrili novozavjetovane sestre na njihovom budućem putu.

Ovom slavlju prethodila je višegodišnja priprava koja je započela vremenom kroz koje se potencijalni kandidati za Franjevački svjetovni red upoznaju s temeljnim načelima Reda. Po proteku toga vremena, kandidati traže prijem u Franjevački svjetovni red, te pristupaju u novicijat. Kroz novicijat se pobliže upoznaju sa sv. Franjom Asiškim, te preispituju svoju odluku da postanu članovi. Nakon toga pristupaju privremenim zavjetima.

Doživotni ili svečani zavjeti rezultat su konačne odluke i spremnosti kandidata za pristupanje Redu. Tim činom franjevačka zajednica postala je bogatija za sestre koje su osjetile poziv i odlučile slijediti stope i primjer serafskog oca Franje.