Budi dio naše mreže
Izbornik

U đakovačku prvostolnicu doneseno Betlehemsko svjetlo mira

Đakovo (IKA/TU)

Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, ogranka Osječko-baranjske županije prije početka mise u nedjelju 10. prosinca donijeli su u đakovačku prvostolnicu Betlehemsko svjetlo mira te ga uz prigodnu riječ predali đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U svečanosti su sudjelovali skauti i izviđači iz Đakova, Osijeka, Jarmine, Vinkovaca, Čepina, Bilja, Valpova, Petrijevaca, Otoka, Sibinja i Slavonskog Broda te iz grada Tuzle u BiH.

Zahvaljujući za ovu gestu u adventskoj pripravi, nadbiskup Hranić je istaknuo: „Betlehemsko svjetlo poziva nas sve na otvorenost za susret s novorođenim Spasiteljem u liku djeteta Isusa. Ono što se jednom dogodilo u Betlehemskoj noći, a što slavimo i ovoga Božića, nije vječno ponavljanje istoga, nego je u jaslicama Bog koji nam je u božićnom Djetetu bezuvjetno bliz! Neka on postane svjetlo i radost naših obitelji i naših domova, neka omekša naša srca i sve nas u sebi ujedini u jednu Božju obitelj.“

Potom su s Betlehemskoga svjetla upaljene svijeće na oltaru i adventskom panju, te je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. Suslavili su domaći župnik Ivan Lenić, kanonik mons. Luka Marijanović i svećenik dr. Ivan Kunčević.

U homiliji mons. Sente je tumačeći nedjeljna biblijska čitanja, napose početne riječi Evanđelja, istaknuo bit priprave za svako vrijedno događanje ili djelo. Posvijestio je kako se s najavom Mesijina dolaska navješćuje istinska novost u našim životima i povijesti, kojoj je inicijator Bog u svome Sinu. Uz riječi i zauzetost sv. Ivana Krstitelja, istaknuo je samozatajno sudjelovanje sv. Josipa u Kristovu životu, kao i životu Kristovih vjernika naših dana. Posvjedočio je o ustrajnoj zagovorničkoj molitvi sv. Josipa za mnoge pojedince i obitelji, koji su to iskusili u povezanosti s karlovačkim svetištem. Pozvao je sve na daljnje duhovno pripravljanje za svetkovinu Božića.

Na misi se molilo i za pokojnoga prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franju Tuđmana o obljetnici njegove smrti. Pjevanje je animirao župni zbor Santo pod vodstvom s. Jelene Kovačević. Pojedini vjernici su nakon mise odmah ponijeli Betlehemsko svjetlo svojim kućama, a na izlazu su mogli uzeti posljednji broj Glasnika sv. Josipa.

Nakon svih nedjeljnih misa toga dana ispred katedrale bila je „akcija božićne pšenice“ kojom Udruga sv. Vinka, koja djeluje pri katedralnoj župi, prikuplja priloge za božićne pakete potrebitima na svom području.

Nakon mise, u Nadbiskupskom domu, skupinu izviđača tj. odgovorne iz nekoliko slavonskih gradova primio je nadbiskup Hranić.