Budi dio naše mreže
Izbornik

U Drežnik-Gradu obilježena godišnjica smrti hrvatskog mučenika vlč. Bogovića

Drežnik-Grad (IKA/TU)

Četrnaesta godišnjica smrti dugogodišnjeg župnika u Drežnik-Gradu, Vagancu, Rakovici i Korenici vlč. Josipa Bogovića obilježena je na blagdan sv. Lovre, u četvrtak 10. kolovoza 2023. u Župi sv. Antuna Padovanskog u Drežnik-Gradu.

Prije mise, župnik u Drežnik-Gradu, Vagancu i Rakovici vlč. Dino Rupčić zajedno s vjernicima drežničkog kraja, molio je molitvu odrješenja na grobu pokojnog svećenika Josipa Bogovića.

Misa je slavljena  u župnoj crkvi, a župnik Rupčić je umjesto homilije pročitao dio pisanog svjedočanstva o mučeništvu vlč. Bogovića. Svim vjernicima postavio je kao primjer mučeništvo sv. Lovre, kao i vlč. Bogovića koji je, osim što je sijao sjeme Riječi Božje u teškim vremenima komunizma, i sam podnio teško mučenje tijekom obrambenog Domovinskog rata.

Koliko je volio kraj u kojem je služio trideset godina pokazuje njegova želja da bude pokopan na drežničkom groblju, gjde su uz njegove ostatke i zemni ostaci njegove majke. Župnik se je osvrnuo i na žalosnu činjenicu da osoba vlč. Josipa Bogovića nije dovoljno poštovana jer, iako je u trideset godina mnogo toga utkao u srca svojih vjernika i kao župnik imao istančan osjećaj za čovjeka, na obilježavanju godišnjice pojavilo se svega nekoliko vjernika.

Kao što je sv. Lovro podnosio muke zbog vjernosti Isusu Kristu, tako je i vlč. Josip u svoje vrijeme mučen u Korenici pa i u Beogradu. Iako nije službeno proglašen blaženim ni svetim, vjerujemo da je njegovo mučeništvo blagoslovljeno i bilo zalog iz kojeg izvire blagoslov hrvatskoj domovini – poručio je vlč. Rupčić.

Vlč. Josip Bogović rođen je 27. siječnja 1932. u Gornjem Prekrižju (Jastrebarsko) od oca Ivana i majke Ane r. Plavetić. Gimnazijsko školovanje počeo je 1947. u Dubrovniku, te nastavio u Zagrebu, Rijeci i Pazinu. Osam semestara teološkog studija završio je u Pazinu. Đakonat je primio 19. ožujka 1959. u Rijeci, a za svećenika zaređen 12. srpnja 1959. u Ogulinu. Bio je duhovni pomoćnik u Ogulinu (1959. – 1960.), upravitelj župa Gornji i Donji Kosinj (1960. – 1965.), župnik u Drežnik Gradu, Vagancu, Rakovici i Korenici (1965. – 1995.). Zbog odlaska na liječenje 1995. završio je aktivnu župničku službu, a dvije godine kasnije je umirovljen. Posljednje godine života proveo je u Svećeničkom domu u Rijeci.

Četnici su ga zarobili 1991. u Vagancu. Danima je mučen u Korenici, a zatim prebačen u Beograd gdje je prošao teške torture, nehumano psihičko i fizičko zlostavljanje. Ostao je 100 dana u zarobljeništvu i pušten je svezanih očiju u Brčkom.

Vlč. Josip Bogović preminuo je 10. kolovoza u riječkoj bolnici u 77. godini života i 50. godini svećeništva.