Budi dio naše mreže
Izbornik

U Francuskoj jedanaestorica biskupa pod istragom zbog zlostavljanja

Lurd (IKA)

Predsjednik Francuske biskupske konferencije (CEF) nadbiskup Reimsa Éric de Moulins-Beaufort održao je u ponedjeljak 7. studenoga 2022. u Lurdu, gdje se održava 90. plenarno zasjedanje CEF-a, konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o napretku istrage o zlostavljanju maloljetnika od strane crkvenih službenika, prenosi Vatican News.

Dok se Crkva u Francuskoj suočava s onim što neki zovu „afera Michel Santier“ – po umirovljenom biskupu Créteila Michela Santiera kojeg su vatikanske vlasti 2021. sankcionirale zbog „duhovnog zlostavljanja koje je rezultiralo voajerstvom nad dvojicom odraslih muškaraca“ u 1990-ima – predsjednik CEF-a objavio je da ima još biskupa „koji su bili optuženi pred pravosuđem naše zemlje ili crkvenim sudom“.

Jesensko plenarno zasjedanje CEF-a na kojem su se okupila 120 biskupa počelo je 3. studenoga. Kako je mons. de Moulins-Beaufort rekao na početku, zasjedanje je „uzdrmano“ tzv. slučajem Santier, i ne samo time. Šestoricu biskupa ispituje građansko i kanonsko pravosuđe, objasnio je, ne otkrivajući imena biskupa jer su istrage još u tijeku.

„Još dvojica koja više nisu u službi trenutno su pod istragom pravosuđa naše zemlje nakon prijave jednog biskupa i kanonskog postupka. Treći je prijavljen državnom tužiteljstvu, na prijavu do sada nema odgovora, a od Svete Stolice je primio mjere za ograničenje svoje službe“, dodao je predsjednik CEF-a.

Jedanaesti je umirovljeni nadbiskup Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard, predsjednik CEF-a od 2001. do 2007. Mons. de Moulins-Beaufort kazao je da je kardinal sam priznao „prijekora vrijedno“ ponašanje prema 14-godišnjoj djevojčici, prije trideset i pet godina, dok je bio župnik.

Kardinal Ricard sam se prijavio te u priopćenju za javnost objasnio razloge priznanja. „Danas, kada Crkva u Francuskoj želi saslušati žrtve i djelovati u istini, odlučio sam ne skrivati svoju situaciju i staviti se na raspolaganje pravdi, kako na društvenoj tako i na crkvenoj razini. Ovaj pristup je težak. Ali na prvom mjestu je patnja koju su doživjele žrtve i priznanje počinjenih djela, bez želje da sakrijem svoju odgovornost“, izjavio je kardinal.

Prijavljujući svoje ponašanje prema maloljetnici, ustvrdio je da je to „neophodno izazvalo ozbiljne i trajne posljedice za tu osobu“. Istaknuo je da ju je zamolio za oprost i dodao da želi obnoviti zahtjev za ispriku njoj i „cijeloj njezinoj obitelji“.

„Upravo zbog ovih djela odlučujem uzeti vrijeme povučenosti i molitve“, napisao je kardinal. „Ispričavam se onima koje sam povrijedio i koji će ovu vijest proživjeti kao pravu kušnju.“

Papa Franjo je proteklih dana poslao pismo francuskom episkopatu, koje je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Papa je u pismu „s pogledom uprtim u Kristov križ“ zamolio biskupe da se ne obeshrabre pred tim kušnjama. Poručio je da jamči apsolutnu bliskost žrtvama zlostavljanja, kao i onima koji su uznemireni i bijesni zbog skandala.

Na temu zlostavljanja Papa se vratio i tijekom razgovora u zrakoplovu s novinarima koji su ga pratili na putovanju u Bahrein. Odgovarajući francuskom novinaru, Sveti Otac je uvjeravao da u Crkvi „radimo sa svim što možemo“ da bismo se suočili s tom dramom, pa i ako „postoje ljudi unutar Crkve koji još uvijek ne vide jasno, ne dijele…“ „Postoji napast za kompromis, ali volja je Crkve razjasniti sve“ i „ići naprijed“, s „milošću“ srama, rekao je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Mons. de Moulins-Beaufort je pak na konferenciji za medije zaključio da Crkvu čine grješnici te da stoga ona mora osigurati da ti grješnici ne zloupotrebljavaju svoj status, posebice s ranjivim osobama.

Crkva mora moguće krivce pratiti milosrđem, ali, prije svega, zaštititi mlade i biti potpora žrtvama, kazao je predsjednik CEF-a.