Budi dio naše mreže
Izbornik

U Međugorju počinje 34. Mladifest

Međugorje (IKA)

Uoči početka 34. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju, u srijedu 26. srpnja 2023. program su na konferenciji za medije predstavili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, izvještava Radiopostaja Mir Međugorje.

„Mogu s ponosom i zahvalnošću prema svima koji sudjeluju u organizaciji Mladifesta reći da je sve spremno za večerašnje otvaranje 34. Mladifesta.

Mladifest otvaramo večeras molitvom krunice koju će predmoliti mladi iz čitavoga svijeta. Zatim slijedi predstavljanje zemalja, mladi će ulaziti sa zastavama te onda euharistijsko slavlje koje će predslaviti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt.

I uvijek naglašavamo da je ovo međunarodna duhovna obnova za mlade pa onda pozivamo sve mlade da dođu već na krunicu zajedno moliti i tako u molitvu i biti povezani sa svim mladima i biti povezani s Gospodinom”, kazao je fra Zvonimir.

Misu u četvrtak predslavit će provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, u petak fra Zvonimir, a u subotu mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

„U cijelom programu Mladifesta bit će različitih svjedočanstava iz raznih zemalja, Urugvaja, Italije, Kazahstana, Latvije, Hrvatske… Tako da će biti zanimljivo”, kazao je župnik Pavičić.

Papa Franjo poslao je prigodnu poruku mladima koji će sudjelovati na Mladifestu pod geslom „Evo majke moje i braće moje!“ (Mt 12, 49), o čemu je govorio mons. Cavalli.

„Za ove dane Sveti Otac je poslao jednu posebnu poruku, poruku koja je uvijek tako duboka i aktualna. S rečenicom: Tko je moj otac, moja majka, tko su moja braća, pogleda svoje učenike i kaže: Ovo su otac, majka, braća, sestre. Onaj koji živi volju Božju, za mene brat, sestra, otac i majka.

Gospodin preko ove misli, ove rečenice, sve nas, sve mlade koji ovdje dolaze, stavlja pred dvije stvarnosti, dvije točke koje su vrlo duboke – Bog i ovaj naš svijet.

I kaže mladima, vi trebate razlučiti, razumjeti koja je vaša uloga u ovome svijetu i to razumjeti u Božjem planu, kako za vas, tako i za cijeli svijet.

Kada razumiješ koje je tvoje poslanje u ovome svijetu, koji je Božji plan, koji je smisao tvoga života u ovome svijetu, to znači imati s Bogom objektivan i dubok odnos.

I ti trebaš uči, takav kakav jesi, u svijet kakav je, sa svom svojom snagom, sa cijelim svojim intelektom, sa cijelom svojom voljom da bi otkrio značenje Božjega plana za svoj život. Bog je kreativan, dinamičan, aktivan. I ti tako postaješ u svijetu jedna kreativna osoba, dinamična i aktivna, i nikad nećeš živjeti u osrednjosti, ali ćeš uvijek biti kreativan i kreativan u današnjem svijetu”, kazao je mons. Cavalli.

Pojasnio je i koja je poruka koju svaki Mladifest iz Međugorja želi prenijeti svijetu, posebice mladima.

„Ovdje imamo dvije temeljne stvari. Prva stvar je da oni koji ovdje dolaze, mladi i odrasli, ulaze u jedno mjesto milosti, a milost koju Gospodin daje uvijek ima jedan temeljni cilj, a to je naš svijet, svijet u kojemu mi živimo. Obilježje ovakvih susreta koji postaju duboki duhovni susreti je upravo to da mladi koji dolaze ovih dana iz cijeloga svijeta trebaju imati sposobnost i unutarnji stav da donesu ovomu svijetu kreativnost i životnost. To je cilj međunarodnog susreta mladih i svakog susreta ovdje”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Međugorski župnik Pavičić podijelio je s predstavnicima medija i svoje iskustvo sudjelovanja na Mladifestu.

„Pjevao sam dvije godine u mješovitom zboru na Mladifestu i mogu reći da je to uistinu bilo milosno vrijeme za mene. Čak sam te druge godine tijekom Mladifesta i razlučio svoj poziv da postanem fratar. Već sam nekoliko godina u organizaciji Mladifesta, ove godine i kao župnik, i mogu reći da i u toj službi osjetim Božju milost koja djeluje i na sve nas koji smo u organizaciji Mladifesta. To nije samo jedan događaj koji će se organizirati i proći, nego je to duhovna obnova koja dotiče svakoga tko je u suradnji s Bogom tih dana”, kazao je fra Zvonimir.

Cjelokupni program 34. Mladifesta s vanjskog oltara crkve sv. Jakova u Međugorju, moći će se pratiti uživo putem YouTube i Facebook kanala Media Mir Medjugorje na 19 jezika, a program završava u nedjelju misom na Križevcu u 5 sati, prenosi Radio Mir.