Budi dio naše mreže
Izbornik

U nacionalnom svetištu u Karlovcu predstavljena prva slikovnica o svetom Josipu

Karlovac (IKA)

Slikovnica „Snovi iz radionice svetog Josipa“ autorice Anje Novak, doktorandice kroatologije na Fakultetu hrvatskih studija, predstavljena je u srijedu 10. studenoga 2021. u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

O slikovnici su uz autoricu govorili rektor svetišta mons. Antun Sente ml. te kroatistica, profesorica na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. Tanja Baran.

Slikovnica „Snovi iz radionice svetog Josipa“ prvotno nije bila namijenjena za javnu objavu, već je nastala kao osoban dar autorice Anje Novak njezinom kumčetu četverogodišnjem Mihovilu. „Želeći se uvjeriti u ispravnosti svoje namjere Anja mi je poslala slikovnicu tražeći moje mišljenje. Posebno zato što sadržaj slikovnice na trenutke izlazi iz okvira biblijskoga prikaza sv. Josipa. Obradovala me je napisana poruka obogaćena mnoštvom crteža pa sam predložio Anji da ovo djelo objavimo u nakladi Hrvatskoga nacionalnog svetišta svetog Josipa. Kuma Anja je inače zauzeta vjernica u svojoj Župi bl. Alojzija Stepnica u Koprivnici i nekoliko je godina vodila nekoliko župnih zajednica. Tako smo dobili prvu slikovnicu posvećenu sv. Josipu“, rekao je mons. Sente.

Književno-estetsku analizu djela, kao i bogatstvo poruka i vrednota koje ja autorica poslala slikovnicom, približila je, izdvajajući dijelove iz fabule kojima potkrepljuje svoje teze, doc. dr. Baran. Ističući da je jednostavnim leksikom i sintaksom autorica prikazala međuodnos povjerenja između dječaka Mihaela i sv. Josipa, uputila je na važnost vjere u životima i djece i odraslih, bez obzira na to što sv. Josip nije opipljiv, kao što je na trenutak bio u slikovnici.

Rekavši da je za kršćanske vrijednosti najvažnije odgajati djecu, što se novom slikovnicom itekako može, doc. dr. Baran naglasila je da je autorica slikovnicom posvjedočila svoju odgovornost krsne kume jer je pokazala da aktivno prati i potiče svoje kumče u vjerskom rastu te je prikazala kako ljubav može biti domišljata stvaranjem posebnoga dara – slikovnice kojom je kumčetu dala dio sebe, čime je pokazala da materijalni darovi gube na vrijednosti u odnosu na osobne izraze ljubavi.

Na kraju je autorica Anja Novak dala svoje osobno svjedočanstvo povezanosti s obitelji u kojoj je njezino kumče Mihael najmlađe od petero djece, o svojoj višegodišnjoj duhovnoj povezanosti sa sv. Josipom te o literarnim i likovnim izazovima s kojima se srela u stvaranju slikovnice. Zahvalila je mons. Senteu na objavljivanju slikovnice baš u Godini sv. Josipa.

Program je pjesmom popratio župni dječji zbori „Josipove pahuljice“ pod vodstvom s. Blandine Rakarić, kao i Renata, Marta i Dora Sumina uz korepeticiju Tereze Pavline. Program su vodili osnovnoškolci Ana Huljina i Borna Kučan.

Slikovnica „Snovi iz radionice svetog Josipa“ može se nabaviti u nacionalnom svetištu u Karlovcu.