Budi dio naše mreže
Izbornik

U organizaciji dr. Nele Sršen na Banovinu stiglo 30 tona pomoći iz sjeverne Italije

Petrinja/Glina (IKA)

Na potresom pogođenu Banovinu u organizaciji počasne konzulice Hrvatske u Italiji liječnice i kirurginje dr. Nele Sršen, u petak 12. veljače navečer stigao je humanitarni konvoj pomoći s oko 30 tona doniranih potrepština, javlja Hina.

Glina, Prekopa / Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Konvoj talijanskih donatora prvo je došao u Petrinju, odakle je krenuo u Glinu i okolna stradala mjesta. U subotu 13. veljače će u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom unutarnjih poslova pomoć odvesti i u migrantski kamp Lipa kod Bihaća, u susjednoj BiH.

U konvoju solidarnosti, koji je organiziran u suradnji s nevladinom talijanskom udrugom “Volontariato Energia & Sorrisi Onlus”, je deset vozila s donacijama poduzetnika iz Padove, Verone, Modene, Treviza i drugih mjesta.

Organizatorica konvoja Nela Sršen, koja živi u Padovi, po dolasku je izjavila kako je s velikim ponosom uspjela doći s humanitarnom pomoći u domovinu.

Nela Sršen: Talijani su potvrdili ljubav i povezanost s našim narodom

“Imala sam privilegij da me prijatelji iz sjeverne Italije, industrijalci i drugi, koji već imaju mnogo iskustva u međunarodnom humanitarnom radu, povežu s predsjednikom pokrajine Veneto, i odmah su se uključili u prikupljanje pomoći. Prvi put su talijanski humanitarci na Banovini bili prije mjesec dana, razgovarali su s mještanima, vidjeli su kakva je bila dramatična situacija i što je stradalnicima najpotrebnije, rekla je Sršen. Kako je dodala, razgovarali su i s lokalnim dužnosnicima koji su rekli kakve su im potrebe.

dr. Nela Sršen, hrvatska liječnica i kirurginja koja živi i radi u talijanskoj Padovi / Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

“Volja da se pomogne je neprocjenjiva i Talijani su potvrdili ljubav i povezanost s našim narodom. Nikad se ne zna kada i koga može pogoditi ovakva nesreća i divno je znati da postoji netko tko želi u svakom trenutku pomoći”, rekla je Nela Sršen i istaknula da su dovezli i nekoliko kamp kućica.

U pratnji konvoja bilo je 17 osoba, među kojima i dva župnika

Također je rekla da su potporu u organizaciji konvoja dali veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, ministar Davor Božinović i drugi. U pratnji konvoja je bilo 17 osoba, među kojima i dva župnika, Don Emanuele Cuccarololo i Don Edy Savietto, koji su izrazili želju da osobno obiđu stradalnike, a koji su za humanitarnu akciju dobili ovlasti biskupa iz Vicenze i Trevisa.

U donaciji je nekoliko tona tople odjeće i obuće, posteljine, kreveta, više stotina obiteljskih paketa trajnih prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, tri palete maski i drugih proizvoda, izvijestila je Hina u petak 12. veljače.