Budi dio naše mreže
Izbornik

U posljednje tri godine u Meksiku ubijena sedmorica svećenika

Mexico City (IKA)

Nakon što su 20. lipnja u Meksiku ubijena dvojica isusovaca, broj svećenika koji su od 2019. godine stradali u toj većinski katoličkoj zemlji popeo se na sedam, javlja Pomoć Crkvi u nevolji a prenosi Nedjelja.

Dvojica meksičkih isusovaca, o. Joaquín Mora (78) i o. Javier Campos (80), ubijeni su 20. lipnja u crkvi sela Cerocahuija, u planinskom lancu Tarahumari, u saveznoj državi Chihuahui. Usmrtili su ih naoružani kriminalci, dok su pružali utočište Pedru Palmi (60), turističkom vodiču koji je bježao od trgovaca drogom, koji je također zatim ubijen.

Vijest o ubojstvima objavljena je tek sutradan, zbog straha od odmazde lokalne zajednice.

Treći isusovac, kojega su zločinci poštedjeli, molio je da ostave tijela žrtava, no ukrcali su ih u kamion i odvezli, no vlasti su ih pronašla 22. lipnja.

Na meti kartela

Isusovci u Meksiku objavili su priopćenje osuđujući ubojstvo svoje subraće, u još jednom nasilnom incidentu. Pozvali su mjesne i savezne vlasti da zajamče zaštitu i sigurnost svećenicima, redovnicima, laicima i cijeloj zajednici Cerocahuija.

„Kao i mnoge druge regije u zemlji, planina Tarahumara suočava se s konstantnom razinom nasilja i zanemarivanja. Svakog dana bivaju ubijeni muškarci i žene, kao što su danas ubijeni naši svećenici. Isusovci u Meksiku nastavit će govoriti protiv ove stvarnosti koja uzrokuje toliku štetu društvu u cjelini. Ostat ćemo i nastaviti raditi u svome poslanju pravde, pomirenja i mira, kroz naš pastoralni, odgojni i socijalni rad“, piše u priopćenju Družbe Isusove.

Prema pisanju međunarodnog tiska, glavni osumnjičeni za ovaj zločin je José Noriel Portillo, poznat kao El Chueco, za kojeg se predmnijeva da je regionalni vođa Los Salazara, oružane skupine povezane s kartelom Sinaloa, koja djeluje u južnim planinama Chihuahue. Policija nudi nagradu od 250 tisuća dolara za informaciju gdje se on nalazi.

Nasilje nije rješenje

Protiv počinjenog nasilja izjasnila se i Meksička biskupska konferencija. „Ujedinjeni smo u molitvi s isusovcima, usred tolike količine smrti i zločina koje ova zemlja proživljava, te javno osuđujemo ovu tragediju i zahtijevamo brzu istragu, kao i sigurnost za zajednicu i sve svećenike u zemlji.“

Lokalna biskupija Chihuaha kaže da je ovaj zločin bio posebno bolan „budući da je riječ o dvojici braće svećenika koji su ispunjavali svoju pastoralnu dužnost zaštite i obrane života. Ovo nasilje dosegnulo je alarmantne razine koje nas potiču na obraćenje i promjenu, da budemo graditelji mira, uvijek u službi života.“

Govoreći na kraju opće audijencije u Rimu 22. lipnja, papa Franjo također je izrazio tugu zbog tog zločina. „Kolika ubojstva u Meksiku! Izražavam svoju molitvenu blizinu i ljubav katoličkoj zajednici pogođenoj ovom tragedijom. Još jednom ponavljam da nasilje ne rješava probleme već povećava nepotrebne patnje.“

Jedna od najopasnijih zemalja za svećenike

Prema ravnatelju Katoličkog multimedijalnog centra (CCM) vlč. Omaru Sotelu, koji prati te zločine, Meksiko je i dalje jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za svećenike. Otkako je sadašnji predsjednik Andrés Manuel López Obrador preuzeo dužnost, u prosincu 2018., ubijeno je sedam svećenika.

Prema CCM-u, vlč. José Guadalupe Rivas Saldaña ubijen je prošlog mjeseca, a njegovo je tijelo pronađeno na farmi u blizini Haciende Santa Verónica, u Tecateu, Baja California.

Dana 30. kolovoza 2021. ubijen je vlč. José Guadalupe Popoca Soto, župnik u Župi sv. Nikole, u Zacatepecu, Morelos.

Također, 12. lipnja 2021. franjevac Juan Antonio Orozco Alvarado našao se u unakrsnoj vatri dviju suparničkih bandi u zajednici Mezquital, Durango, a 28. ožujka 2021. pronađeno je beživotno tijelo vlč. Gumersinda Cortésa Gonzáleza, koji je djelovao u biskupiji Celaya, Guanajuato.

Prvi ubijeni od sedmorice žrtava, vlč. José Martín Guzmán Vega, iz zajednice Krista Kralja mira, u biskupijama Matamoros i Tamaulipas, ubijen je 23. kolovoza 2019.

Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji osuđuje posljednja ubojstva, koja ponovno ostavljaju katoličku zajednicu u Meksiku u žalosti, i ponavlja nalaze izvješća o slobodi vjeroispovijesti iz 2021., da se najgora kršenja vjerskih sloboda u Latinskoj Americi nastavljaju u zemljama s poviješću kršenja ljudskih prava.

U Meksiku se posebno nastavlja niz ubojstava i otmica svećenika, poput dvojice isusovaca koji su, kao i drugi, ubijeni dok su obavljali svoje pastoralne dužnosti, pokušavajući zaštititi svoje zajednice i govorili protiv organiziranog kriminala.

Uzroke toga vala nasilja valja tražiti u korupciji, kriminalnu i liberalističkoj ideologiji nastaloj na temelju bezbožnoga komunizma, duboko ukorijenjenima u Meksiku, prenosi Nedjelja.