Budi dio naše mreže
Izbornik

U potresu u Siriji stradale franjevačke crkve

Jeruzalem (IKA)

U razornim potresima koji su u ponedjeljak 6. veljače 2023. pogodili granično područje Turske i Sirije, teško su oštećene i crkvene građevine kojima upravlja Franjevačka kustodija Svete Zemlje.

Red manje braće izvijestio je da je generalni ministar fra Massimo Fusarelli telefonski razgovarao s kustosom Franjevačke kustodije Svete Zemlje fra Francescom Pattonom. Kustos je izvijestio da franjevci koriste župne objekte i Kolegij Terra Santa za prihvat župljana koji su ostali bez svojih domova. „Hvala Bogu, svi fratri su dobro“, dodao je.

Generalni ministar kontaktirao je i druge fratre na tom području. Fra Fadi Azar iz Latakije (najvažnija sirijska luka) rekao je da je oštećen crkveni toranj i kip sv. Antuna. Mnogi predmeti u crkvi su pali na tlo, ali su i ondje fratri i župljani pretrpjeli samo materijalnu štetu.

Fra Hanna Yallouf iz sirijskog Yacoubieha također zahvaljuje Bogu što su unatoč vrlo jakoj trešnji svi dobro. Dodao je da prema dosadašnjim saznanjima među kršćanima nema poginulih. Ipak, pretrpjeli su veliku materijalnu štetu i tjelesne ozljede te su stradale mnoge kuće.

O. Fusarelli izrazio je u ime cijelog Reda sućut i blizinu pogođenom pučanstvu, obiteljima, onima koji su ostali bez domova, obećavši molitvu za žrtve, objavljeno je na ofm.org.