Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci proslavljena svetkovina sv. Vida, zaštitnika nadbiskupije, grada i katedrale

Rijeka (IKA)

Središnje misno slavlje svetkovine sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Rijeke te naslovnika riječke katedrale, ujedno Dana grada Rijeke, u četvrtak 15. lipnja 2023. predvodio je barski nadbiskup i kotorski apostolski upravitelj Rrok Gjonlleshaj, na trgu ispred prvostolnice.

„Sv. Vid i drugi sveci su uzori nasljedovanja Krista. Posebno je nama današnjim kršćanima rječita njihova solidarnost sa slabima i najpotrebitijima, kao i njihova dovitljivost u traženju načina kako im pomoći nositi križ bolesti, starosti i siromaštva. Ovdje i svugdje, nama i vama, dana je mogućnost i posebna milost – činiti dobro. Iskoristimo to za naše spasenje i na slavu Božju.“

Uz domaćina, riječkog nadbiskupa Matu Uzinića i biskupe Riječke metropolije: krčkog biskupa Ivicu Petanjka, gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića te porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironju, u slavlju su sudjelovali i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, te zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, umirovljeni riječki nadbiskup Ivan Devčić, brojni svećenici, kao i predstavnici drugih kršćanskih i vjerskih zajednica te civilnih ustanova i uprave grada s gradonačelnikom Markom Filipovićem.

Nadbiskup Uzinić je na kraju mise čestitao Dan grada svim građanima, a predstavnike vjerskih zajednica pozvao na zajedništvo u činjenju dobroga. „Neka nas Gospodin još više poveže u ljubavi“, rekao je.

Nadbiskup Gjonllneshaj u propovijedi je pozvao vjernike na nasljedovanje sv. Vida kao primjera svjedočenja vjere unatoč protivljenju i progonu. Prema spisu „Mučeništvo sv. Vida“ (Passio S. Viti), koji je napisan oko 600. godine u rimskoj pokrajini Lukaniji, Vidov otac Hylas, ne birajući sredstva, pokušao ga je odvratiti od kršćanske vjere te ga na koncu izručio prefektu Valeriju da ga osudi i kazni.

„Draga braćo i sestre, mnogi se i danas pitaju, zašto toliko duhovnog proganjanja kršćana, zašto nema mira, zašto nedostaje blagostanje, pitamo se danas otkud toliko mržnje i netrpeljivosti, toliko destruktivnosti, samouništenja, namjernog širenja laži i indoktrinacije? Upravo zbog ovoga antimoralnog usmjerenja nema mira! Danas ima previše i posvuda Hylasa, koji ne biraju sredstva da bi spriječili istinu i pravdu, mir i ljubav; naprotiv ima još žešćih Hylasa iz svjetske elite u kravatama, beskrupuloznih oligarha, koji iz svoje duhovne sljepoće, iz neurednih požuda i zastranjenih ideologija, nameću protuljudske smjernice života cijelom čovječanstvu; proganjajući istovremeno poštene ljude, zagovornike mira, ljubavi i blagostanja.

Stoga ne čudimo se ovom nemirnom svijetu pored toliko modernih Hylasa, ali mi kršćani sačuvajmo mir i međusobnu ljubav poput sv. Vida i na tom putu nismo sami, imamo zagovornika sv. Vida i nesumnjivu Božju pomoć s kojom ćemo zdravom optikom prosuditi, cijeniti i braniti smjernice života dostojna čovjeka“, rekao je nadbiskup Gjonllneshaj.

Podsjetio je da su tijekom povijesti crkve sv. Vida u pravilu bile građene na uzvisinama, odakle „sv. Vid vidi sve“. Sv. Vid je stoga zaštitnik očiju, odnosno vida. „Naime ne vidjeti dobro, kretati se slijep po cestama, znamo što to znači, znamo koje sve posljedice mogu biti. Tako je i na duhovnom području. Svi imamo potrebu za ‚dobro gledanje‘.“

Barski nadbiskup prisjetio se je i svojih dana koje je proveo kao bogoslov u Rijeci. „Ne mogu i ne želim kriti moje osjećaje, moja pozitivna sjećanja na lijepe studentske godine provedene u Rijeci, u ovom prekrasnom i dragom gradu. Upravo sam ovdje stekao moju najvažniju duhovnu i intelektualnu formaciju za svećenika. Ali moja naobrazba nije sva ponikla iz školskih klupa, niti je stečena samo iz knjiga: ona se osobito stvorila i razvila zahvaljujući primjerenim odnosima s odgojiteljima, kao i od cjelokupnog ambijenta mjesne crkve i grada Rijeke. Kako je već poznato, grad Rijeka sa svojim blagim i otvorenim karakterom, bogato je mjesto.“

Riječanima je poručio : Bez sumnje, proslava kršćanskih blagdana predstavlja posebnu nutarnju hranu i snagu koja nas oplemenjuje i potiče da postanemo korisniji i bolji za naše obitelji, za ljude koji nas okružuju, pa i za cijelo društvo. Tako i današnje slavlje sv. Vida, zaštitnika ove katedrale, grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, dobra je prilika da otkrijemo bolje odrednice i usmjeravanja za naš konkretni život, da bismo se zaštitili od negativnih utjecaja i postali dostojni apostoli svoga vremena.“

Nakon mise, ulicama Starog grada krenula je tradicionalna procesija s kipom i moćima sv. Vida.