Budi dio naše mreže
Izbornik

U Samoboru nastavljen kongres OFS-a i Frame

Samobor (IKA)

U Samoboru, u Kući susreta Tabor, 24. i 25. rujna 2022. održava se Nacionalni kongres Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frame).

Na Kongresu se okupilo više stotina braće i sestara iz bratstava OFS-a i Frame iz cijele Hrvatske.

U jutarnjem programu, nakon okupljanja, nagovor je održao predsjednik Konferencije duhovnih asistenata Franjevačkog svjetovnog reda fra Ante Vučković, OFM, koji je podsjetio na osnovna obilježja franjevačkog identiteta. Na primjeru sv. Franje ukazao je na važnost odnosa prema Svetome te neprestano propitivanje o tome kako čuti i prepoznati Božji glas. Naglasio je i snagu bratstva koje, kako je rekao ima inteligenciju koja nadilazi pojedinačnu inteligenciju. Pozvao je sve na čuvanje Pravila naglašavajući kako osim Evanđelja nema druge hrane kojom se možemo nahraniti u pustinji svijeta u kojoj živimo. Fra Ante Vučković naglasio je kako je jedno od osnovnih obilježja članova franjevačke obitelji – opažati tuđu glad.

Euharistijsko slavlje drugog dana III. Nacionalnog kongresa Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frame) predslavio je krčki biskup Ivica Petanjak, OFM Cap.

“Želja nam je da ovaj Nacionalni kongres doživimo kao milost i dar u ovim nemirnim vremenima, priliku da se međusobno upoznamo i budemo blizu jedni drugima dok još imamo vremena, da iznova otkrijemo uzvišeni franjevački poziv te produbimo i (o)živimo istinsko bratstvo, osnovnu stanicu Reda i vidljivi znak Crkve, zajednice ljubavi (Pravilo OFS-a, 22). Uvjereni smo da će Kongres biti nov poticaj za odvažnije i dosljednije življenje i svjedočenje evanđelja u našem svijetu i vremenu”, poručili su organizatori u najavi Kongresa.