Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu održana Međunarodna ljetna škola Franjine ekonomije

Split (IKA)

U organizaciji hrvatskog središta za Franjinu ekonomiju „HUB Croatia“, u razdoblju od 26. kolovoza do 3. rujna 2023. u Splitu je održana prva međunarodna ljetna škola Franjine ekonomije izvan granica Italije, s temom „O ekološkoj i društvenoj krizi – nova ekonomija“.

„Franjina ekonomija međunarodni je događaj i pokret koji na poziv i inicijativu pape Franje okuplja mlade ljude: ekonomiste, poduzetnike i pokretače pozitivnih društvenih promjena, sve u svrhu davanja doprinosa razvoju nove ekonomije kojoj je u središtu čovjek. Papa je uvjeren da mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću i voljom utječu na sadašnju i daju „dušu“ budućoj ekonomiji. Papa drži da je potrebno re-animirati ekonomiju i društvene odnose kako bismo osigurali, ne samo budućnost novim generacijama, nego i dostojan život svakog čovjeka ovdje i sada. Želimo, skupa s papom Franjom, ekonomiju uključivosti, društvene odgovornosti i održivosti koja ne ugrožava naš zajednički dom, planet Zemlju“, poručili su organizatori ljetne škole.

„U enciklici Laudato si’, Papa je naglasio da je danas više nego ikad sve duboko povezano i da se zaštita okoliša ne može odvojiti od osiguranja pravde za siromašne i pronalaženja odgovora na strukturne probleme globalne ekonomije. Prema tomu, treba ispraviti modele rasta koji su  nesposobni garantirati brigu za okoliš, otvorenost životu, brigu o obitelji, društvenu jednakost, dostojanstvo radnika i prava budućih generacija. Nažalost, malotko je čuo apel da se prizna ozbiljnost problema i, još više, da se postavi novi ekonomski model, plod kulture zajedništva koja se temelji na bratstvu i jednakosti“, dodali su.

Ljetna škola bila je usmjerena pronalasku odgovora na dvostruki izazov suvremene krize: plač zemlje i plač siromašnih (LS 49). Nadahnuti poticajem pape Franje, koordinatori HUB-a Croatia, Bruno Petrušić i s. Antonia Čobanov, odlučili su odgovoriti na taj poziv te su osmislili projekt „Economy of Francesco International Summer School 2023 Split – on enviromental and social crisis: new economy“. Suorganizatori događaja bili su The Economy of Francesco, Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet društvenih znanosti Papinskog sveučilišta sv. Tome Akvinskog (Angelicum) u Rimu i Docat Center Split. Ljetna škola je podrazumijevala istraživački program i dijaloški usmjerena predavanja istaknutih stručnjaka iz područja katoličkog socijalnog nauka, društvenih znanosti, teologije i ekonomije. Cilj je bio ponuditi mladim sudionicima znanje, vještine i alate da bi kompetentno odgovorili na poziv pape Franje.

Otvaranju događaja prisustvovao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Izrazio je dobrodošlicu svima prisutnima te podršku tom pokretu uz nadu da će takvih projekata biti što više i da će biti pokretač pozitivnih promjena u ekonomiji. Iznio je svoje mišljenje osvrćući se na evanđeoski ulomak naglašujući kako Isus podržava ljudski progres, no ne i agresivnu ekonomiju. Istaknuo je da današnja ekonomija stoji na dva stupa, stupu kapitala i PR-a – agresivni kapitalizam uljepšava se PR-om. Franjinu ekonomiju vidi kao priliku za dobar ekonomski razvoj čiji primjer bi više trebale slijediti prvenstveno crkva, župe, zajednice i druge organizacije.

U ime tajnice vatikanskoga Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i senior koordinatora EoF-a s. Alessandre Smerilli, pismo podrške pročitala je Martina Giacomel. „Tema koju ste odabrali za ovogodišnju Ljetnu školu vrti se oko političke perspektive općeg dobra. Ovo je vrlo relevantan i pravovremen argument koji obuhvaća dvije neodvojive dimenzije potrebne za miran i skladan suživot u lokalnim i globalnim zajednicama: politiku i opće dobro. U pravu ste što ste odabrali ovu temu; mora doći do ponovnog promišljanja naše politike da bismo stvorili prostor i poticaje za razmatranje općeg dobra. Ovom inicijativom pokazujete da je duh Pokreta življi nego ikad i da može stvoriti snažne sinergije i partnerstva među kreatorima promjena u našem globalnom društvu. Pozivam vas da nastavite biti u avangardi u ovom procesu i potaknete prijeko potrebnu promjenu u našim društvenim, ekonomskim i političkim sustavima, koji su se pogoršali proteklih godina i nastavljaju utjecati na nas u ovom povijesno teškom vremenu…“, poručila je s. Alessandra.

Program se odvijao u prostorijama Doma Kampusa „Dr. Franjo Tuđman“, a pohađalo ga je desetak osoba iz Hrvatske, Slovačke, Danske, Švicarske i Sjedinjenih Američkih Država. Uz intenzivan interaktivni program organizirani su i izleti kao prilika da se prisutne upozna s baštinom i kulturom Splita i Dalmacije. „Važnost razvoja i prenošenja znanja može biti prva ideja za organiziranje ovakvih susreta, no, ono na što nas Franjina ekonomija usmjerava jest istraživanje i razvoj duhovnog, društvenog i narativnog kapitala da bi se znalo ispravno upravljati dobrima koja su nam povjerena“, rekli su organizatori.

Na školi su predavanja održali:

  • Marijana Kompes (Hrvatsko katoličko sveučilište): Socijalni nauk Crkve i suvremene krize
  • Miriam M. Brgles (Hrvatsko katoličko sveučilište): Laudato si životni stilovi
  • Martina Giacomel (Dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj): Koncept integralne ekologije i doprinos Svete Stolcie COP-u
  • Piotr Janas (Fakultet društvenih znanosti, Angelicum): Poslovna etika u kontekstu ekologije
  • Slaven Dobrović (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu): Kružna ekonomija
  • Roland F. Szilas (Sveučilište Corvinius Budimpešta): Stres na poslu i organizacijska pravda
  • Domagoj Sajter (Fakultet ekonomije, Sveučilište u Osijeku): Inovativne financije i tehnologije za uključivu ekonomiju
  • Bruno Petrušić (The Economy of Francesco Academy): Temeljna načela SNC-a