Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj Mitrovici proslavljena Nedjelja muke Gospodnje - Cvjetnica

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) (IKA)

Na Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodnje - 28. ožujka svečano euharistijsko slavlje u Srijemskoj Mitrovici u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, predvodio je župnik srijemskomitrovački mons. Eduard Španović.

Na euharistijsko slavlje odazvali su se brojni vjernici. Slavlje je započelo spomenom Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem – obredom blagoslova grančica. Ovaj čin je svjedočanstvo svijesti da spomenom svečanog Gospodinova ulaska u Grad Jeruzalem započinjemo Veliki ili Sveti tjedan u kojem smo na osobit način pozvani na razmišljanje o Kristovoj spasenjskoj žrtvi. Nakon svečanog blagoslova grančica, te navještaja Evanđelja po Marku, nastavljeno je euharistijsko slavlje.

Napjev koji se koristi prilikom pjevanja Muke originalno je glazbeno vlasništvo srijemskomitrovačke župe

Kako i predviđa obred, naviještena je Muka Gospodina našega Isusa Krista. U Srijemskoj Mitrovici je već duga i neprekinuta tradicija da navještaj Muke Gospodinove bude pjevan, što se uspjelo čak i prošle godine, za vrijeme posebnih mjera vezanih uz pandemiju. Za istaknuti je da je napjev, koji se koristi prilikom pjevanja Muke, originalno glazbeno vlasništvo srijemskomitrovačke župe, te tradicionalna glazbena baština koju su skladali srijemskomitrovački orguljaši.
Upravo kroz ove dane, slaveći Gospodina, oživljava se vrijedna tradicija, koja se na taj način prenosi na mlađe generacije. Ista tradicija, oživljena je i ove godine kroz solističku izvedbu članova srijemskomitrovačkog župskog zbora, a pod ravnanjem sestre Cecilije Tomkić.

Mons. Eduard Španović: Zamislimo se nad vlastitim životima i kako svjedočimo svoju vjeru

Mons. Eduard Španović, potičući okupljene vjernike na kvalitetnije shvaćanje Kristovog otkupiteljskog djela, pozvao je sve vjernike da dublje razmatraju Kristovu Žrtvu.

Danas, sestre i braćo, započinjemo svoj vjernički hod. Možemo reći danas, jer se nalazimo na početku Velikoga tjedna. Kroz današnje Evanđelje po Marku slušat ćemo o Kristovoj Žrtvi za nas ljude i za naše spasenje. To je pokazatelj Božje ljubavi prema nama. Stoga bismo se trebali zamisliti nad vlastitim životima i načinu kako svjedočimo svoju vjeru. Vidimo kakvo je Božje djelo za nas. U duhu toga, trebamo si postaviti pitanje: Kako je Bogu uzvraćam? Znajmo cijeniti Kristovu Žrtvu i sve ono što čini za nas. Neka to ne budu puke riječi, nego iskreni životni stav, poručio je mons. Eduard Španović.
Večernje euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Ivica Zrno, pastoralni suradnik u srijemskomitrovačkoj župi. Govoreći o Muci Gospodinovoj, vlč. Ivica Zrno je naglasio vrijednost Kristova Križa i djela Spasenja koje po Križu dolazi.

Vlč. Ivica Zrno: Križ nam šalje jasnu poruku koliko nas Bog ljubi

Danas nam je prilika još jednom razmišljati o veličini i vrijednosti djela koje je Isus učinio za nas. Da, točno tako, za nas! Iz svega ovoga možemo vidjeti što je Bog spreman učiniti za svakoga od nas pojedinačno. Križ nam šalje jasnu poruku koliko nas Bog ljubi. Za svoje ljubljeno biće – čovjeka ništa Mu nije teško. Mjera Božje blizine prema nama je mjera pokazana Mukom i Križem. Ukoliko se želimo nazivati kršćanima i vjernicima, mi moramo biti toga svjesni. Evo nam još jednoga dana koji nam je podsjetnik na Boga i Božje djelo. Iskoristimo priliku koja nam se danas nudi. Neka se današnji dan ne završi bez zahvale Bogu. Istina to činimo i ovom presvetom Euharistijom, ali neka ne ostane samo na tome. Današnji nas dan potiče na jače promišljanje ovog Božjeg djela. Mudro će biti od svakog vjernika da taj poticaj prihvati, a Bogu se još više zahvali, poručio je vlč. Ivica Zrno.
Navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista, bio je i ove godine u organizaciji mladih župljana srijemskomitrovačke župe, koji su se i ove godine rado aktivirali u euharistijskom slavlju. Na taj su način iskazali brigu za vlastitu župu, javno posvjedočili pripadnost Kristu Spasitelju i sačuvali vrijednu tradiciju svoje župe.