Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ugandi održana konferencija za afričke katoličke medije

Kampala (IKA)

Predstavljanjem nacrta teksta koji sadrži stručne smjernice o migrantima i izbjeglicama za afričke katoličke medije, 14. srpnja 2023. završena je konferencija održana u organizaciji svjetske katoličke organizacije za medije SIGNIS Africa, u Kampali u Ugandi, objavio je Vatican News.

Na konferenciji su se okupili djelatnici u komunikacijama iz raznih afričkih zemalja da bi razmotrili svoju ulogu u izvještavanju o tragedijama i snovima onih koji svoju domovinu napuštaju kao migranti ili izbjeglice. Za daljnji rad na nacrtu, do konačnog teksta, osnovano je posebno povjerenstvo.

Posljednjeg dana konferencije nekoliko profesora iz područja medija, s ugandskog Sveučilišta Makerere u Kampali razgovaralo je sa sudionicima o tomu što se može učiniti da bi se potaknulo profesionalno i suosjećajno novinarstvo, koje je istodobno objektivno i konkretno. Mnogo se razgovaralo o tomu što razlikuje afričkog katoličkog medijskog djelatnika od kolega u drugim sredstvima komuniciranja.

Istoga dana, sudionici su otišli u izbjegličko naselje Kyangwali, udaljeno oko 300 kilometara od glavnoga grada Ugande, jedno od najvećih u Africi s više od 100 tisuća izbjeglica i migranata, te izbliza doživjeli kako se živi u takvim naseljima. Ideja nije bila samo govoriti o migrantima i izbjeglicama u konferencijskim dvoranama, nego imati priliku tijekom cijeloga dana osobno ih susresti i saslušati.

Među sudionicima bila je i Mercedes De La Torre iz Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, koja je proteklih dana predstavila govor koji je za tu prigodu pripremio pročelnik dikasterija kardinal Michael Czerny, u kojem ponovno predlaže viziju pape Franje o pojavi migracija.

U razgovoru za Vatican News novinarka De La Torre sažela je iskustvo proživljeno u Kampali, ističući ugled govornika te raznolikost i bogatstvo izlaganjā. Posebno je istaknula promišljanje kardinala Czernyja koji poziva novinare da pridonose komunikaciji koja nije neprijateljska, nego utemeljena na međusobnom povjerenju unutar društava, da vrjednuju doprinos migranata u zajednicama u koje dolaze i da rasvijetle uzroke koji mnoge primoravaju da napuste vlastitu zemlju da bi, zajedno sa svima ostalima, tražili rješenja za njihovo uklanjanje i iscjeljivanje njihovih rana, objavio je Vatican News.