Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu predstavljen akcijski plan za očuvanje zajedničkog doma

Vatikan (IKA)

U Tiskovnom uredu Svete Stolice u utorak 25. svibnja održana je online tiskovna konferencija povodom završetka Posebne godine u povodu pete obljetnice enciklike Laudato si'. Na konferencija je predstavljena Akcijska platforma Laudato si' (LSAP), sedmogodišnji akcijski plan kojim krajevne crkve, zajednice, poduzeća, zdravstveni centri i obrazovne ustanove nastavljaju konkretnim djelovanjima oživljavati poruku enciklike Laudato si' i ostvarivati cjelovitu ekološku viziju sadržanu u enciklici.

Prefekt Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj kardinal Peter K. A. Turkson predstavio je kontekst nastanka akcijske platforme: ozbiljnost krize u kojoj se nalazi naš zajednički dom i hitnost da se na nju odgovori. „Ovom konferencijom za tisak završava Posebna godina Laudato si’. Međutim, ona ujedno označava početak sedmogodišnjih akcijskih planova jer krajevne crkve, zajednice, poduzeća, zdravstveni centri i obrazovne ustanove nastavljaju oživljavati poruku enciklike konkretnim djelovanjima“, najavio je kardinal Turkson.

Šest godina nakon enciklike Laudato si’, dobro se osvrnuti na svijet koji ostavljamo djeci, budućim naraštajima. Pandemija nas je potaknula na razmišljanje i mnogo smo iz nje naučili, ali vapaj Zemlje i siromaha postaje sve bolniji, a poruka naših znanstvenika i naših mladih sve je alarmantnija: uništavamo svoju budućnost. Čitava naša obitelj, cijeli planet u velikoj je opasnosti i više nemamo vremena za čekanje i odgađanje, moramo spriječiti katastrofalne globalne utjecaje na klimu, upozorio je kardinal Turkson.

“Sestra Zemlja jeca zbog zla koje joj nanosimo, zbog neodgovornog korištenja i zloupotrebe dobara koje je Bog stavio u nju”, Laudato si’. Foto: Vatican Media

Dikasterij sa zadovoljstvom najavljuje da će se Laudato si’ godina pretočiti u konkretni akcijski plan: Akcijsku platformu Laudato si’ (Laudato si’ Action Platform), sedmogodišnje putovanje ka cjelovitoj ekologiji. Kao što nas podsjeća papa Franjo, ublažavanje učinaka trenutne neravnoteže ovisi o tome što sada činimo, a ja se pridružujem Njegovoj Svetosti i hitno vas pozivam da obnovite dijalog o tome kako gradimo budućnost planeta, rekao je kardinal Turkson.

Koordinator odsjeka „Ekologija i stvoreni svijet“ Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj o. Joshtrom Isaac Kureethadam potom je predstavio akcijsku platformu. Rekao je da je to višegodišnji projekt koji ima za cilj ostvariti cjelovitu ekološku viziju sadržanu u enciklici Laudato si’. Cjelovita ekologija traži od nas da zajedničkim snagama ostvarujemo to poslanje. Utvrđeno je sedam ključnih područja u zajedničkoj brizi za zajednički dom: obitelj, župe i biskupije, škole i sveučilišta, bolnice i centri za skrb, gospodarstvo, skupine, pokreti i organizacije te, na kraju, redovničke zajednice.

LSAP je hod prema punoj održivosti u duhu cjelovite ekologije. Kako bi se osiguralo vjernost cjelovitoj ekološkoj viziji Laudato si’, predloženo je sedam ciljeva iz Laudato si’, a to su: odgovor na vapaj zemlje, odgovor na vapaj siromaha, ekološka ekonomija, usvajanje jednostavnih životnih stilova, ekološki odgoj, ekološka duhovnost i uključivanje zajednice i participativno djelovanje.

To je hod koji se ostvaruje kroz jedno vremensko razdoblje. Nadahnuti biblijskom temom Jubileja odabrali smo vremenski okvir od sedam godina. Predviđamo da će prva godina biti posvećena trima temeljnim zadacima. To su izgradnja zajednice, dijeljenje dobara i izrada konkretnih akcijskih planova za ostvarivanje sedam ciljeva Laudato si’. Nakon toga slijedi pet godina konkretnih djelovanja (neki će možda ovaj dio putovanja završiti i brže). Posljednja godina bit će „subotnja godina“ u kojoj će se uzdizati hvalu i zahvaljivati Bogu, najavio je o. Joshtrom Isaac Kureethadam.

Tu Akcijsku platformu, primijetio je, možemo ostvariti samo suradnjom, „sinodalnim“ hodom koji papa Franjo predlaže cijeloj Crkvi. Na LSAP-u se radilo gotovo dvije godine. Projekt vodi Dikasterij, ali u suradnji s Caritasom Internationalis, Globalnim katoličkim klimatskim pokretom (Global Catholic Climate Movement), Unijom redovničkih poglavara u Rimu (USG i UISG), mrežom katoličkih nevladinih organizacija (CIDSE), crkvenim mrežama: REPAM i REMAM u Sjevernoj i Južnoj Americi, REBAC u Africi, RAOEN u Aziji, mrežama mladih: CYNESA, Eco-Jesuit, Don Bosco Green Alliance i Living Laudato si’ Philippines te čelnicima radnih skupina pojedinih odsjeka.

Naša je molitva i san, rekao je o. Joshtrom Isaac Kureethadam, pokrenuti „narodni pokret iz baze“ koji zaista može dovesti do radikalnih promjena koje su prijeko potrebne s obzirom na hitnost krize kojom je pogođen naš zajednički dom.

Za to će LSAP biti putovanje eksponencijalnog rasta. Prva skupina onih koji se žele pridružiti LSAP-u imat će vremena za upisati se u program od danas do 4. listopada, blagdana svetog Franje Asiškog. Nadamo se da će u sljedećoj godini veća grupa započeti svoj sedmogodišnji hod, godinu nakon toga još veća grupa i tako dalje. Na taj se način nadamo da ćemo stvoriti kritičnu masu potrebnu za preobrazbu društva. Sociolozi kažu da je početna kritična masa potrebna za pokretanje takve preobrazbe samo 3,5% jedne zajednice, objasnio je.

Izrađena je i mrežna stranica na devet jezika za LSAP kojoj se može pristupiti putem nove mrežne stranice Laudato si’ (www.laudatosi.va) koja je pokrenuta na kraju Godine Laudato si’, rekao je o. Joshtrom Isaac Kureethadam.