Budi dio naše mreže
Izbornik

Udruga Stepinčeva oaza mira hodočastila u Krašić i Karlovac

Krašić/Karlovac (IKA)

Udruga Stepinčeva oaza mira, prevođena trajnim đakonom Ilijom Nikolićem, u subotu 15. svibnja hodočašćem u Krašić i Karlovac proslavila je dan Udruge.

Na hodočasničkom putu prva duhovna oaza bila je posjet rodnom mjestu bl. Alojzija Stepinca pod čijim imenom trinaest godina ta  civilna građanska udruga koja promiče kršćanske vrednote ljubav i mir prema čovjeku djeluje. Duhovni program započeo je molitvom križnog puta na otvorenom, a euharistiju je predslavio vlč. Ivan Bingula. U uvodnim riječima vlč. Bingula je svim članovima Stepinčeve oaze mira čestitao dan Udruge, kao i dvadeset godina Molitvene zajednice bl. Alojzija iz koje je rođena Udruga koja je široj javnosti poznata po scenskim uprizorenjima Živih jaslica i Muke Kristove.

Propovijed je izrekao đakon Nikolić koji je o govorio svetosti bl. Alojzija koja se osjeća u  svakom kutku naše  lijepe Domovine te se  očituje kod tolikih štovatelja u ljubavi, zahvalnosti i poštovanju prema Blaženiku.

Vlč. Ilija rekao je da kao članovi Župe sv. Petra apostola  u Zaprešiću na čijem teritoriju udruga djeluje svetost bl. Alojzija Stepinca osjećaju na poseban način na tri mjesta: u zagrebačkoj katedrali, rodnom Krašiću i u Zaprešiću.

„Zato smo i mi na dan naše Udruge koja nosi ime našeg Blaženika, Stepinčeva oaza mira, došli  ovdje učiti, ali i zahvaliti što smo u ovih trinaest godina postojanja i djelovanja ne samo u Zaprešiću nego i šire primili tolike milosti po Blaženikovom zagovoru. Došli smo zahvaliti za Molitvenu zajednicu bl. Alojzija Stepinca iz koje je niknula i naša udruga, u kojoj članovi molitvene zajednice više od dvadeset godina mole po uzoru na našega Blaženika za sveopću Crkvu, našu Zagrebačku nadbiskupiju, našu župu, a plodovi po zagovoru bl. Alojzija trajno su zapisani u knjizi Kardinale, hvala“, rekao je đakon Ilija.

U nastavku je naglasio da su kao članovi velike Stepinčeve obitelji u Krašić došli učiti one kršćanske vrjednote koje je bl. Alojzije toliko puta u životu posvjedočio. Završnim riječima đakon Nikolić pozvao je sve članove da ostanu vjerni i stameni u vjeri, nadi i ljubavi, što pokazuje znak udruge na majicama iz kojega na simboličan način progovara: kardinalska kapica, ispružena ruka, križ, krunica i Presveta Euharistija.

Nakon euharistijskog slavlja baka Jadranka Šandar s unucima blizancima Janom i Matejom zapalili su i ostavili na oltar bl. Alojzija zavjetnu svijeću uz prigodnu meditaciju koju je pročitala Ljerka Penavić.

Prije završnog blagoslova župnik Ivan Vučak i predsjedatelj slavlja Ivan Bingula još jednom su čestitali članovima dan udruge s kojima su zajedno otpjevali Blaženi naš kardinale.

Uz okrjepu popodnevnog ručka, župnik Ivan je  govoreći o križu koji se nalazi na objavljenoj publikaciji „Kap dobrote“ Stepinčeve oaze mira, ispričao povijest čudesnog križa koji je stajao na oltaru na kojem je bl. Alojzije Stepinac slavio mise u zatvoru u Lepoglavi, a sada se čuva na oltaru bl. Alojzija Stepinca u župnoj crkvi u Krašiću.

Druga oaza mira za šezdesetak hodočasnika bilo je Hrvatsko nacionalno svetište svetog Josipa, zaštitnika i čuvara Domovine, u Karlovcu.

Nakon krunice Božjeg milosrđa u 15 sati, rektor Svetišta mons. Antun Sente ml. održao je prigodnu katehezu o sv. Josipu. Povezujući bl. Alojzija Stepinca i sv. Josipa istaknuo je da je bl. Alojzije bio veliki štovatelj sv. Josipa te je prvotno namjeravao nacionalno svetište graditi na zagrebačkoj Trešnjevki. Mons. Sente objasnio je kako je zbog teških godina i komunističke vladavine Providnost  odlučila da svetište ipak bude u Karlovcu.

Govoreći o trenutnoj situaciji koja je privremeno zaustavila mnoge hodočasnike upoznao je članove Udruge kako svaki tjedan u manjim grupama dolaze novi hodočasnici. Kao svećenik svakoga tjedna sluša na desetke svjedočanstava o uslišanim molitvama po zagovoru sv. Josipa. To samo govori koliko je Isusov zemaljski otac velik zagovornik u našem hrvatskom narodu, a trebamo ga sve više upoznavati i štovati, naglasio je.

Na kraju pobožnosti sv. Josipu, ophodom oko oltara, članovi Udruge među kojima je bilo nekoliko brojnih obitelji s djecom te mladi, potvrdili  su svoju privrženost zaštitniku Domovine u njegovoj Godini.