Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio knjigu pape emeritusa Benedikta XVI. „Ljubav koja spašava“

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak 21. siječnja putem videokonferencije za medije predstavila knjigu „Ljubav koja spašava“ Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Na online predstavljanju sudjelovali su prof. dr. sc. don Mladen Parlov, svećenik i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mag. theol. Lidija Piskač, izvršna urednica nakladničke kuće Verbum.

Direktor nakladničke kuće Verbum Miro Radalj u uvodnom govoru ukratko je predstavio knjigu „Ljubav koja spašava“, te iznio zanimljive crtice iz života i djela pape emeritusa Benedikta XVI. te predstavio Ratzingerove knjige koje su posebno pobudile zanimanje hrvatskih čitatelja.

Nakon što je istaknula remek-djela pape Ratzingera, na kojima je imala priliku raditi, Lidija Piskač, izvršna urednica Verbuma iznijela je svoje osobne, ali i uredničke dojmove o knjizi „Ljubav koja spašava“. „Ono što zadivljuje i krasi sve Ratzingerove knjige pa tako i ovu „Ljubav koja spašava“, su mirnoća, sigurnost i blagost kojom izriče svoje stavove. Radeći na ovoj knjizi moram priznati da sam imala i određeni osjećaj sjete promislivši o poznoj fazi života u kojoj se papa emeritus sada nalazi i teško mi je bilo zatomiti pitanje je li ova knjiga o ljubavi posljednja, zadnja knjiga s kojom se pozdravlja“, navodi Lidija Piskač.  „Ljubav koja spašava“ je prijevod najnovijeg talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladna kuća Libreria Editrice Vaticana u suradnji s nakladnom kućom Cantagalli u sklopu niza Ratzingerovih „Odabranih djela“. „Papa je htio da novi naslov u tom nizu svezaka bude posvećen Božjoj ljubavi i da se objave njegovi tekstovi na tu temu koji su prethodno bili objavljeni na njemačkom jeziku. Ti tekstovi čine glavninu ove knjige, a njima je pridodano još sedam Ratzingerovih tekstova i govora koji nikada do sada nisu bili objavljeni.

Knjiga je posebna za hrvatsko čitateljstvo zato što se u njoj nalazi jedno poglavlje o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu. Kardinal Ratzinger je kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, u povodu Stepinčeva, 15. veljače 1998. predslavio misu u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. U svojoj propovijedi, koja je objavljena u novoj knjizi, govori o Alojziju Stepincu, njegovoj vjernosti Kristu usred najgorih mogućih životnih okolnosti, progona, mržnje i odbacivanja. Ističe kolikoj je patnji Stepinac bio izložen i kako je usprkos tome kako mu je bilo teško, vjerno branio Božje stvari i ljudska prava“, rekla je Lidija Piskač.

„Ono što me fascinira kao teologa, a volim Ratzingerove knjige, je lakoća izlaganja zahtjevnih teoloških tema što pokazuje koliko je duboko vladao teološkim temama općenito te koliko je velika njegova erudicija“, kazao je don Mladen Parlov. „U ovoj knjizi“, nastavio je don Mladen, „Ratzinger ulazi u bit, ali na način da njegova teologija postaje duhovnost, život. Nikada nije apstraktna, hladna, nego uvijek životna i usmjerena životu. Također, ulazi u srž objave Boga koji se objavio kao ljubav i to je ono što je papi Benediktu na srcu – približiti biblijskog Boga, Boga ljubavi koji dolazi čovjeku“.