Budi dio naše mreže
Izbornik

Vicepostulator kauze bl. Ivana Merza na Filipinima završio posjet Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Vicepostulator kauze bl. Ivana Merza na Filipinima prof. dr. Dave dela Cruz završio je 10. prosinca 2023. posjet Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u kojem je bio od 1. prosinca u povodu obilježavanja 100. obljetnice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza i uvođenja Katoličke akcije u Crkvu u Hrvata.

Prof. dr. dela Cruz bio je jedan od 18 predavača na Međunarodnom znanstvenom simpoziju „Hrvatsko orlovstvo i Katolička akcija“. Osim sudjelovanja na simpoziju. vicepostulator održao je i nekoliko predavanja u drugim zajednicama o kršćanstvu i štovanju bl. Merza u njegovoj domovini.

Posjetio je i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke čije štovanje također širi na Filipinima. Hodočastio je i u Krašić, mjesto zatočenja bl. Alojzija Stepinca i ostao ugodno iznenađen kad je ondje susreo svoje sunarodnjake, njih dvadesetak koji rade u dva obližnja poduzeća. Još se više iznenadio kad su mu rekli da njih desetak stanuje u bivšoj obiteljskoj kući obitelji Stepinac u kojoj je bl. Alojzije živio od svoje sedme godine, a koju je gost također posjetio.

U razgledavanju spomen-muzeja blaženog kardinala u staroj župnoj kući posebnu pozornost prof. dr. Daveu privukla je čuvena orlovska krigla – svjedok Stepinčeva članstva u Orlovskoj organizaciji, čiji je suutemljitelj bio bl. Ivan Merz, i u kojoj je bl. Stepinac dobio mnoge poticaje za svoj duhovni život i za svoje životno usmjerenje.

Prof. dr. Dave je također dao nekoliko intervjua za katoličke medije. Posjetio je i Banju Luku gdje je obišao sva mjesta povezana s bl. Ivanom Merzom te se susreo s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom. U katoličkoj gimnaziji koja nosi ime po bl. Ivanu Merzu, posebno ga se dojmila slika bl. Merza koju je izradila jedna pravoslavna učenica od sitnih fotografija svih polaznika gimnazije i pred kojom se fotografirao zajedno s ravnateljem vlč. Ivicom Božinovićem.

Svi koji su imali priliku susresti i slušati prof. dr. Davea mogli su čuti kako se hrvatskog blaženika štuje na Filipinima, na čemu on kao vicepostulator radi od 2008. godine.

Boravak u Hrvatskoj završio je u nedjelju 10. prosinca posjetom Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu gdje je sudjelovao na misi koja se nekoliko godina slavi na otvorenom na župnom zemljištu, u svim vremenskim uvjetima.

Posjet prof. dr. dela Cruza, koji je profesor na nekoliko katoličkih učilišta i kojega nazivaju „ambasadorom hrvatske svetosti“, još više je Hrvatima približio najveću azijsku katoličku zemlju – Filipine. Oko 85 milijuna katolika od oko 100 milijuna stanovnika, 2021. godine proslavilo je 500 godina od dolaska kršćanstva u njihovu domovinu.