Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić predslavio liturgiju na početku Ljetne škole u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Prvog dana Ljetne škole Practicing Resilience. Preparing for Recovery (Vježbanje otpornosti. Priprema za oporavak) koja je u Dubrovniku otvorena u ponedjeljak 27. lipnja, liturgiju u prostorijama crkve Sv. Petra na Boninovu u Dubrovniku predslavio je križevački vladika Milan Stipić.

Suslavili su, među ostalim, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić i kapelan HKS-a vlč. Marko Čolić. Po završetku liturgije vladika Stipić se obratio okupljenima te pozdravio dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, rektora HKS-a Tanjića i župnika župe sv. Petra don Antu Burića te sve organizatore, predavače i studente iz različitih zemalja koji sudjeluju na školi.

„Posebno mi je drago da na školi sudjeluje Ukrajinsko katoličko sveučilište iz Lavova i radostan sam zbog toga jer se tako stvara veoma važna suradnja za ovaj dio Europe i svijeta. Na taj način pokazujemo jednu našu srednjoeuropsku kulturnu zajedničku baštinu i zajedništvo u kršćanskoj vjeri, Katoličkoj Crkvi i tradiciji i mentalitetu koji je svima nama ovdje specifičan“, kazao je vladika Stipić.

Spomenuo je i kako toga dana Grkokatolička Crkva u Ukrajini proslavlja svećenika mučenika ubijenog u nacističkim logorima koji je svoju službu proveo u Bosni i Hercegovini, u župi Kozarac blizu Prijedora, koja je u sastavu Križevačke eparhije. Time je dodatno istaknuo povezanost koja kroz povijest postoji.

Rektor Tanjić, uz ostalo, zahvalio je biskupu Stipiću na sudjelovanju i doprinosu toj ljetnoj školi.

Na dvotjednoj ljetnoj školi u Dubrovniku sudjeluje pedesetak studenta i profesora s europskih katoličkih sveučilišta, a organizatori su Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu u suradnji s Nanovic Institutom Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajinskim katoličkim sveučilištem i Partnerstvom katoličkih sveučilišta (Catholic Universities Partnership).