Budi dio naše mreže
Izbornik

Vojno hodočašće u Lurd: Hodočasnici slavili misu u Avignonu

Avignon (IKA)

Nakon puta kroz Sloveniju i Italiju, sudionicima vojnog hodočašća iz Hrvatske su se u srijedu 22. svibnja 2024. u francuskom Avignonu pridružili sudionici vojnog hodočašća iz Bosne i Hercegovine predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem.

Sudionici 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja te 23. hodočašća Oružanih snaga Federacije BiH u Lurd zajedno su slavili euharistiju u avignonskoj katedrali Notre-Dame des Domes.

Misu je predslavio je mons. Vukšić, a suslavili su generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo i drugi svećenici. Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ i Policijska klapa „Sv. Mihovil“ predvodile su liturgijsko pjevanje, uz orguljsku pratnju Dubravka Ćepulića Polgara.

U homiliji je nadbiskup Vukšić potaknuo okupljene da hodočašće shvate kao dio vlastitih duhovnih vježba kroz cijeli život. „Ovo hodočašće moramo shvatiti kao dijelom naših pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji jer moramo shvatiti da je cijeli naš život zapravo hodočašće. Od onoga časa kada smo začeti na ovome svijetu i od prvoga trenutka kada smo udahnuli ovaj svijet zrakom u svoja pluća – tada smo započeli svoj hod čašćenja dragoga Boga i svega Svetoga na vlastitome putu prema nebu“, dodao je.

Istaknuo je da je život samo dašak koji ubrzo nestaje. Nestaje za ovaj svijet, ali se rađa drugačiji za drugi svijet i vječni život.

Hodočasnike je pozvao da se na otvore djelovanju Božjeg duha. „Dozvolimo da po Božjem blagoslovu zaista poput plodne zemlje po vodama Božje milosti …donosimo plodove obraćenja, posvećenja i svetosti, a zatim i autentičnog svjedočenja i naviještanja Riječi Božje. Neka tako bude po Kristu našem Gospodinu!“

Nakon mise, hodočasnici su kratko prošli kroz stari grad Avignon. Avignon je, naime, osobito poznat po „avignonskom papinstvu“ ili „avignonskom sužanjstvu“, tj. razdoblju od 1309. do 1376. godine kada su sedmorica papa zbog političkih i drugih razloga stolovala u Avignonu, a ne u Rimu. Do danas je u Avignonu sačuvana monumentalna Papinska palača.

Hodočasnici su potom nastavili svoje putovanje prema Lurdu. Putem će posjetiti i Carcassone, najveću sačuvanu srednjovjekovnu utvrdu u Europi.