Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoreni 38. Redovnički dani u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Molitvom trećega časa u petak 23. rujna, u franjevačkom Samostanu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi počeli su 38. Redovnički dani u Zagrebu.

Tema ovogodišnjih Redovničkih dana je „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Nakon molitve Časoslova, pozdravnu riječ dobrodošlice u svoje i u ime predsjednika Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavka Sliškovića nazočnima uputila je potpredsjednica s. Gordana Igrec. Pozdravivši sve prisutne, počevši od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška, osvrnula se na samu svrhu i temu Redovničkih dana.

Kazala je da je tema o kojoj će promišljati ova dva dana aktualna te se na poseban način uklapa u ozračje sinodskog hoda koji je započeo u listopadu prošle godine, a zaključit će se biskupskom sinodom u listopadu sljedeće godine.

„Sinodski hod u svojoj prvoj fazi obilježen je savjetovanjem s Božjim narodom kroz različite tematike koje su bile baza toga savjetovanja, a ujedno su i teme ovogodišnjih redovničkih dana: od uloge redovničkih zajednica u mjesnoj Crkvi, njihovog pravnog položaja u Crkvi i društvu, do zajedničkog slušanja Božje Riječi i slavlja vjere, osluškivanja periferija, razlučivanja i odlučivanja te odgoja za sinodalnost. Vjerujemo da su u tom procesu savjetovanja s Božjim narodom velik doprinos dali i nadalje daju i mnogi redovnici i redovnice na području mjesnih crkava, pa i naše zagrebačke Crkve, u kojoj živi i djeluje najveći broj redovnica i redovnika u našoj domovini“, rekla je s. Gordana.

Potpredsjednica HRK kazala je da je stoga posebno draga prisutnost zagrebačkog nadbiskupa, kojemu je tom prigodom čestitala 25. obljetnicu nadbiskupske službe. „Radosno i ustrajno sudjelujmo u poslanju ljubavi, zagledani u Isusa Krista, ikoni vjernosti Bogu Ocu i izvršenju njegove volje“, zaključila je te je izrazila dobrodošlicu svima prisutnima.

Kardinal Josip Bozanić zahvalio je za čestitku te je pozdravio sve nazočne. Obratio se okupljenim redovnicima rekavši kako na ovogodišnjem susretu žele produbiti svoj poziv i poslanje u Crkvi i svijetu u okviru teme „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

„Vaš je zadatak u skladu s temom XVI. redovite opće skupštine Biskupske sinode“, naglasio je kardinal Bozanić. Podsjetio je da Crkva zagrebačka ovih dana zaključuje svoj sinodski hod kojim je hodala tijekom dva desetljeća.

Iskazao je radost što se sinodski proces u novosti života povezuje sa sinodskim hodom opće Crkve na koji je pozvao papa Franjo.

Kardinal Bozanić spomenuo je da je sluga Božji Antun Mahnić znao govoriti da je redovništvo znak i očitovanje pluralizma te demokratičnosti u Crkvi. „Tijekom stoljeća redovničke zajednice njegovale su zajedništvo i razvijale razne oblike dijaloga i sudjelovanja svih svojih članova u životu zajednice“, dodao je.

Nadalje je rekao da bi se sinodalnost trebala izražavati u redovitosti života i djelovanja Crkve te da na neki način označava poseban stil koji karakterizira život i poslanje Crkve. „Ona izražava narav Crkve kao Božjeg naroda koji je od Boga pozvan po Isusu Kristu u snazi Duha Svetoga da naviješta evanđelje“, rekao je kardinal Bozanić.

„Drage redovnice i redovnici, Marija na svadbi u Kani pokazuje nam ključ sinodalnog stila koji se sastoji u gajenju naše blagonaklone pozornosti prema stvarnosti, u shvaćanju onoga što se oko nas događa te u sposobnosti da se na jasan, jednostavan, a u isto vrijeme hrabar i koncizan način kaže: ‚Vina nemaju‘“, kazao je zagrebački nadbiskup. Dodao je da dijalog u Kani završava konsenzusom u koji su svi uključeni od trenutka kada Marija reče: „Što god vam rekne, učinite!“

„Te Marijine riječi uvijek odzvanjaju u svakom susretu koji želi živjeti crkvenu sinodalnost. Samo se tako dolazi do vina radosti i nade, za kojim žeđa ne samo posvećeni život, nego i svekolika Crkva, čitav svijet i sve stvorenje“, zaključio je kardinal Bozanić, zaželjevši uspješan i plodan rad na Redovničkim danima u Zagrebu.

Program prvoga dana nastavlja se predavanjem Redovničke zajednice u mjesnoj Crkvi: Širenje prostora razgovora u Crkvi i dijaloga u društvu zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška.