Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo Peti susret svećenika Bosne i Hercegovine

Livno (IKA/KTA)

Molitvom Srednjeg časa i prigodnim predavanjem o svećeništvu, u srijedu 1. lipnja 2022. u crkvi sv. Petra i Pavla i Franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu započeo je Peti susret svećenika Bosne i Hercegovine, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Na čelu s biskupima okupilo se oko 200 svećenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine ili podrijetlom iz BiH koji obnašaju razne službe u pastoralu ili raznim crkvenim institucijama. Svećenicima se pridružilo i 15 ovogodišnjih đakona iz svih biskupija i provincija u BiH.

Na Susretu sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine predvođeni predsjednikom vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH Tomom Vukšićem. U Livnu je bio i umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, kao i drugi biskupi: apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, banjolučki biskup Franjo Komarica, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, križevački vladika Milan Stipić, pomoćni banjolučki biskup Marko Semren. Također su sudjelovali otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, ministar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego i drugi svećenici.

Riječi dobrodošlice u ime franjevačke zajednice u Livnu, u kojoj su devetorica svećenika te jedan đakon i trojica novaka, poželio je gvardijan fra Pere Kuliš. Pošto je poimence pozdravio sve nazočne biskupe, ukratko je predstavio livanjsku crkvu i samostan čija je gradnja započela 1854. godine po nacrtu Franje Moisea i trajala je pola stoljeća. Interijer crkve je u baroknom, a vanjski izgled u romaničkom stilu. Zanimljivo je da su ulazna vrata napravili i darovali trapisti iz Banje Luke te da su nove orgulje nabavljene 2015. i imaju tri manuala, 41 registar i 3010 svirala. U sklopu samostana nalazi se Franjevački muzej i galerija.

Uslijedila je svečana molitva Srednjeg časa iz Božanskog časoslova koju je predmolio biskup Komarica kao biskup domaćin jer Livno teritorijalno pripada Banjolučkoj biskupiji.

Nakon kratkog čitanja biskup Komarica je izrekao prigodnu meditaciju izrazivši radost da „kao članovi prezbiterija Mjesnih Crkava naše zemlje – okupljeni oko Krista, koji nas je pozvao u ovu uzvišenu službu – upravo obavljamo liturgijski čin, koji pripada čitavom Kristovom mističnom, njegovoj Crkvi“.

„Zapravo sam Krist, jedini vječni Veliki Svećenik, vrši svoju svećeničku službu po nama, članovima njegove Crkve, koji, pored euharistijskog slavlja, osobito obavljanjem božanskog časoslova, bez prestanka hvalimo Gospodina i posredujemo za spasenje svega svijeta“, kazao je biskup Komarica.

Govorio je i o tri izmoljena psalma i odlomku i kratkom čitanju. „Bog, koji nam se objavio, i koji nas je pozvao u svoju uzvišenu službu, jest Bog usredotočen na nas ljude, na ovaj naš svijet, na ovu našu zemlju, na naše župljane i na sve ljude oko nas, i On je Spasitelj svih ljudi, Spasitelj cijelog čovječanstva, cijelog svijeta! Njegovo obećanje danas nama glasi, da nam On pomaže u svakoj našoj potrebi i nevolji i da On život svakog od nas i cijelog čovječanstva – i ljudski gledano – protiv svake nade – vodi ka sigurnom cilju. Svi mi, odnosno svaki od nas, ima sigurnu, u-temeljenu nadu da će Bog zasigurno i na nama ispuniti svoje obećanje“, poručio je biskup Komarica.

Potom je rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić održao prigodno predavanje o temi „Živjeti svećeništvo bez Boga – Put u nesretan i promašen život“.

Kazao je da je moguće živjeti svećeništvo bez nadnaravne razine, horizontalno, samo na jednoj ljudskoj razini, ali da to sa sobom nosi mnoge gorke posljedice za Crkvu, pojedinca koji tako živi i za duše kojima je poslan.

„Svećeništvo nije uloga ili radno mjesto. Ako maknem nadnaravno, ako maknem Boga, ako maknem vjeru u vječni život, što sam ja”, zapitao je rektor Trdić.

Dodao je da je cilj njegova izlaganja „prepoznati u sebi klice zaborava Boga kako bismo izbjegli put u nesretan i promašen život“. Kazao je da je nerijetko bilo moguće u Crkvi, u odsustvu Boga: da službenici Crkve u svom služenju sakramenata, ispovijedima, pastoralnom radu, duhovnim vodstvima, čak ostavljajući vanjski dojam svetosti, pokriju svoje najogavnije strasti.

„Služba u Crkvi, življena isključivo kao socijalna uloga, postaje vremenom duhovno sterilna, egocentrična, lišena kršćanskog identiteta… Naša vjera je prekrasan Božji dar i nijedna analiza, ma koliko bolna bila, ne oduzima nam radost jer smo Božji, jer znamo tko smo i kamo idemo. Tko ima Boga ne poznaje pesimizma i ne poznaje malodušje. Papa Ivan Pavao II., jednom je zgodom naglasio kako u periodu moderne i postmoderne, vrijeme razvoja sloboda i hedonizma, na poseban način treba naglasiti transcendental ljepote vjere. Naša je vjera lijepa, naš je poziv najljepši poziv na svijetu“, poručio je don Đuliano na kraju svog izlaganja.

Za pristup sakramentu pomirenja nazočne svećenike pripravlja bosanski franjevac profesor fra Stipo Kljajić.

Vrhunac susreta je svečana euharistija koju će predslaviti nadbiskup Vukšić u zajedništvu s nazočnim biskupima i uz koncelebraciju svih okupljenih svećenika.

Trenutno u sve četiri (nad)biskupije u Bosni i Hercegovini (Vrhbosanska, Banjolučka, Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska) žive i djeluju 553 dijecezanska i redovnička svećenika. Vrhbosanska nadbiskupija ima 215 svećenika od kojih njih 141 živi i djeluje na teritoriju nadbiskupije; Banjolučka biskupija broji 29 misnika od kojih 20 u dijecezi; Mostarsko-duvanjska biskupija ima ukupno 65 svećenika, a njih 51 je na teritoriju biskupije; Trebinjsko-mrkanska biskupija 28 od kojih su 23 trenutno u biskupiji; Franjevačka provincija Bosna Srebrena broji 256 svećenika od kojih 201 na teritoriju provincije, a Hercegovačka franjevačka provincija ima ukupno 171 misnika od kojih su u provinciji njih 105.

Tom broju treba dodati trojicu svećenika karmelićana u samostanu Zidine pokraj Tomislavgrada, četvoricu misnika salezijanaca u Žepču, trojicu članova Družbe Isusove na Grbavici u Sarajevu te dvojicu dominikanaca u župi Klopče u Zenici, kao i šestoricu svećenika Grkokatoličkog vikarijata u BiH Križevačke eparhije.

U odnosu na isto vrijeme prije tri godine, kada je održan 4. Susret svećenika, u Bosni i Hercegovini trenutno ima 33 svećenika.

Od početka lipnja 2019. godine do kraja svibnja 2022. godine preminuo je ukupno 71 svećenik u svim biskupijama i u obje franjevačke provincije u BiH. U isto vrijeme zaređeno su 53 nova svećenika, odnosno 18 manje nego što ih je preminulo.

Susreti svećenika BiH se održavaju svake tri godine naizmjence u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te Banjolučkoj i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i to u mjestima koja se nalaze u graničnom dijelu spomenutih dijeceza: Kupresu (Vrhbosanska nadbiskupija), Livnu (Banjolučka biskupija) i Tomislavgradu (Mostarsko-duvanjska biskupija.

Inicijator trogodišnjih susreta misničkog zajedništva je Vijeće za kler Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kojemu predsjeda mons. Petar Palić.