Budi dio naše mreže
Izbornik

Završene Pučke misije u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Misom koju je na Četvrtu korizmenu nedjelju, 27. ožujka u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga predslavio ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić zaključene su Pučke misije na zagrebačkom Svetom Duhu.

Pučke misije su u Župi sv. Antuna održane po prvi put nakon 44 godine, povodom proslave 100. obljetnice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh i 90. obljetnice osnutka župe.

Tijekom deset dana misionari – salezijanci don Damir Stojić i don Mihovil Kurkut predslavili su mise te susrećući se s pojedinim vjerničkim krugovima imali prigodne nagovore.

Uz o. Hontića i misionare, misu kojom su zaključene Pučke misije suslavili su domaći župnik fra Roko Bedalov i voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu fra Vladimir Vidović.

Fra Miljenko je u homiliji, osvrnuvši se na naviještena čitanja – posebno na prispodobu o izgubljenom sinu, rekao da svaki susret sa živim Bogom u čovjeku stvara prostor slobode i ozračje prave radosti. Dodao je da Bog ljude želi osloboditi ropstva grijeha da bi bili sretni kao njegova ljubljena djeca što su postali Isusovim utjelovljenjem, mukom i uskrsnućem.

Pitanje: „Jesmo li svjesni tko smo mi?“ o. Hontić izdvojio je kao ključno u prispodobi koju je Isus izložio onima koji su ga kritizirali.

Predslavitelj je istaknuo da Bog poštuje čovjekovu slobodu, ali daje znakove svoje brige kojom ga traži. „Zato nemojmo dopustiti da nas Otac nebeski previše čeka, da previše lutamo i nemojmo dopustiti sebi da budemo u njegovoj kući, a ponašamo se i živimo kao sluge koji misle da će nešto svojom dobrotom, svojom pravednošću zaraditi. Ma, sve nam je darovano, braćo i sestre!“, naglasio je.

Zaključio je da nema veće radosti i smisla života od življenja istine da smo ljubljeni sinovi Božji.

Prije završetka mise, župnik Bedalov zahvalio je don Damiru i don Mihovilu na vođenju misija, a zahvalu je u ime župljana izrekla i predstavnica Župnog pastoralnog vijeća. Fra Roko je također zahvalio don Damiru što je, pripremajući se za Pučke misije, sa svojim župljanima na Jarunu skupljao pomoć za Pučku kuhinju na Svetom Duhu. Potom je don Mihovil uputio kratki završni poticaj s naglaskom na Božjoj dobroti.

Na kraju mise provincijal Hontić je na misijski križ koji ima stalno mjesto u župnoj crkvi, ispod poruke „Spasi dušu svoju“, dodao 2022. godinu.

Tijekom slavlja liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor „Fra Tomislav Talan“ pod ravnanjem Matea Narančića uz orguljsku pratnju mo. Milana Hibšera.