Budi dio naše mreže
Izbornik

Završeno apostolsko putovanje pape Franje na Maltu

Valletta (IKA)

Apostolsko putovanje pape Franje na Maltu završeno je nakon oproštajne ceremonije u međunarodnoj zračnoj luci Malte u nedjelju 3. travnja, izvijestio je Vatican News.

Zrakoplov Boeing Air Malta poletio je nešto poslije 19 sati po lokalnom vremenu nakon kratke oproštajne ceremonije u međunarodnoj zračnoj luci Malte, u prisutnosti predsjednika Georgea Velle i drugih izaslanika. Ovaj je posjet dvaput odgođen zbog ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa.

Ova otočna država, smještena u središtu Sredozemnog mora, utočište je za mnoge koji bježe od nasilja, klimatskih promjena, progona i siromaštva tijekom svojih putovanja prema Europi.

Tema apostolskog putovanja „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ ističe vrijednost gostoprimstva na otoku na kojem je, prema Bibliji, sv. Pavao doživio brodolom na putu za Rim oko 60. godine. Inače, ovo je 36. putovanje pape Franje, a prvo koje se održalo u ovoj godini.

Ovo je četvrti put da je Sveti Otac boravio na Malti. Sveti papa Ivan Pavao II. posjetio je Maltu dva puta (1990. i 2001.), a papa Benedikt XVI. posjetio je tu otočnu državu 2010. u povodu 1950. obljetnice brodoloma sv. Pavla.

Papine misli tijekom putovanja, koje se odvijalo dok rat u Ukrajini i dalje bjesni, nisu bile daleko od patnje onih koji su podvrgnuti nasilju, bombardiranju i drugim napadima te je više puta poticao na molitvu za mir.

Jedan od najvažnijih događaja ovoga apostolskog putovanja bio je sastanak s vlastima u Predsjedničkoj palači. Tijekom svoga govora, Papa je osudio rat koji bjesni u Europi i upozorio da bi mogao predstavljati prijetnju cijelom čovječanstvu.

Papa se u subotu ukrcao na katamaran koji ga je odveo na otok Gozo gdje se molio u Nacionalnom svetištu Ta’ Pinu. Također, Sveti Otac je slavio misu za narod Malte, kojeg se 85 % pripadnika izjašnjava katolicima, posjetio je špilju sv. Pavla u Rabatu, molio za mir i bratstvo te se susreo s migrantima u Centru za migrante „Ivan XXIII. Peace Lab“ u Hal Faru.

Papa Franjo trebao bi sletjeti u Rim oko 20.45 sati po lokalnom vremenu, izvijestio je Vatican News.